Nyheter24
Annons

En död efter E.coli-utbrott på McDonalds i USA

Publicerad: 23 okt. 2024, kl. 01:56
Uppdaterad: 23 okt. 2024, kl. 07:16
Ett stort antal personer har blivit sjuka efter att ha ätit mat på McDonald's i USA.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT och Gene J. Puskar/AP/TT
Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfrittPrenumerera

Ytterligare tio personer har behövt sjukhusvård, varav ett barn som fått allvarliga njurkomplikationer. Sjukdomsfallen har inträffat i en rad olika delstater.

Vad är e.coli?

E.coli, eller Escherichia coli, är en vanligt förekommande tarmbakterie som finns hos både människor och varmblodiga djur. 

Om e.coli hittas i livsmedel och dricksvatten indikerar det direkt eller indirekt förorening av avföring.

Bakterien överförs till livsmedel och dricksvatten i samband med slakt, via förorenat vatten, kontakt med gödsel, skadedjur, insekter, dålig handhygien hos den som hanterar livsmedlet och dåligt rengjorda ytor i livsmedelslokaler.

Källa: Livsmedelsverket

Samtliga hade ätit på McDonald's

Alla  uppgav att de ätit på McDonalds en kort tid innan de blev sjuka, och de flesta nämnde specifikt hamburgaren "Quarter pounder". 

Annons
Foto: Matt Rourke/AP/TT

En preliminär undersökning gjord av USA:s läkemedelsmyndighet FDA pekar på att den skivade lök som serveras på hamburgarna är en trolig källa till kontamineringen, medan USA:s jordbruksdepartement undersöker själva biffarna.

McDonald's: "Tar livsmedelssäkerheten på största allvar"

McDonalds uppger att lök från en specifik leverantör kan vara boven i dramat. Restaurangkedjan har nu pausat användningen av löken, och tillfälligt tagit bort hamburgaren "Quarter pounder" från menyn i flera delstater.

"Vi tar livsmedelssäkerheten på största allvar, det är det rätta att göra", uppger McDonalds i ett uttalande.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons