Det är jämnt i USA-valet, men Donald Trump ser ut att gå mot seger.
Det är jämnt i USA-valet, men Donald Trump ser ut att gå mot seger. - Foto: J. David Ake/AP/TT

Expert: Vi får en president utan hämningar

Trump går mot seger och får en republikansk senat. Men trots det är det inte så stora förändringar i opinionen det rör sig om, påpekar statsvetaren Christian Grose. Det är inte så att det blåser röda vindar. Det är mer som att någon nös, och den nysningen fick Trump vald, säger han.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Extremt jämnt. Så vill tre amerikanska professorer sammanfatta USA-valet.

— Det är de minimalaste av förändringar från 2020-valet i kritiska valkretsar i vågmästardelstater runt om i landet. Generellt så ser det ut som att Trump förbättrat sin andel sedan kampen mot Biden. Och Harris har tappat något på nyckelplatser, säger Michael Wagner, professor i journalistik och kommunikation vid University of Wisconsin-Madison.

Något överraskande är att Trump har vunnit eller leder i samtliga så kallade vågmästarstaterna.

— I ett så jämnt lopp så skulle man kunna förställa sig att vissa delstater går åt ena kandidaten och andra till den andra. Men det ser ut som att han sveper med sig vågmästarstaterna, säger Wagner.

Olika saker

Ekonomin, abortfrågan, kandidaternas personlighet och synen på en kvinna som president är frågor som kan ha påverkat, tror han.

— Jag tror inte att det handlar om en enskild sak. När ett lopp är så här jämnt, så är det antagligen tio–tolv olika saker som flyttat 5 000 röster vardera i en viss riktning.

De delstater som förväntades rösta republikanskt har gjort det, och likaledes så har Demokraterna säkrat sina förväntade delstater, konstaterar Seth Masket, professor i statsvetenskap vid University of Denver.

— Anmärkningsvärt är att det vi ser hittills ligger i linje med vad opinionsundersökningarna pekat på. I alla avgjorda delstater så har det varit förutsägbart, säger Shan.

Stark fördel för Trump

Christian Grose, professor i statsvetenskap vid University of Southern California, säger vid 7-tiden svensk tid att Trump ser ut att gå mot seger.

— Det ser ut som det. Jag skulle säga att det antagligen är så. Men efter att ha följt valen sedan 2000 så skulle jag föredra att ha 98 procent av rösterna räknade, säger han.

Seth Masket, här med delstatspolitikern Jena Griswold i en bild från 2022.
Seth Masket, här med delstatspolitikern Jena Griswold i en bild från 2022.

Grose konstaterar att USA likt tidigare val är splittrat och superpolariserat, snarare än att det sker några stora väljarskiften högerut.

— Jag har blivit van efter de senaste valen att opinionsundersökningarna har fel. Den största överraskningen är att det är så jämnt och att landet är så polariserat som vi väntat oss.

Kan bli avgörande

Vinner Trump slipper han trilskas med senaten, där han får stöd av republikanskt röda partivänner. Men Grose tror att den undre kammaren, representanthuset, kan tillfalla Demokraterna, vilket hade försvårat arbetet med att instifta lagar för en republikansk president.

— Det blir i så fall det enda motståndet till Trump om han väljs. En enad kongress och presidentskapet skulle innebära att Demokraterna har väldigt lite makt i Washington DC, säger han.

Wagner väntar sig ett kaotiskt presidentskap, omgiven av lojalister från förra vändan som enligt honom inte var särskilt duktiga på att få saker gjorda.

— Han har lovat hämnd mot sina fiender. Han har en högsta domstol som har sagt till honom att han inte kan straffas för det beteende han ägnar sig åt i ämbetet. Så jag föreställer mig att vi kommer att ha en president som i princip är utan hämningar, säger han.

TT
/
USA
stats