USA-stöttade kurder tvingas tillbaka i Syrien
Kurdiskledda styrkor som kontrollerar en stor del av nordöstra Syrien trycks tillbaka av islamistiska rebellstyrkor på flera håll. USA, som länge har beväpnat det kurdiska självstyret, säger sig arbeta med situationen.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
SDF (Syriens demokratiska styrkor) har upprättat ett eget självstyre i nordost som kallas Rojava. USA har gett dem militärt stöd i strider mot jihadiströrelsen IS och närmare 1 000 amerikanska soldater är placerade där.
I de senaste omvälvningarna blir de kurdiskledda styrkorna dels angripna av Turkietstöttade rebeller och dels pressade av styrkor ledda av islamiströrelsen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som leder maktövertagandet i Syrien.
"Tror att det fortsätter"
— Vi har arbetat sida vid sida med SDF sedan länge och det arbetet fortsätter, säger USA:s snart avgående försvarsminister Lloyd Austin enligt amerikanska medier som CNN.
— Vi har en god relation till dem och jag tror att det kommer att fortsätta så.
I norr har kurderna sedan länge hotats av Turkiet, som med militär kraft har upprättat en "säkerhetszon" längs med gränsen mot kurdkontrollerade områden i Syrien. Landet har också varit med och möjliggjort ett islamistiskt rebellstyre med bas i Idlib i nordväst.
Turkiets regering benämner SDF som en terrororganisation, med grund i att en stor del av styrkorna kommer från terrorstämplade PKK:s väpnade gren YPG (Folkets försvarsstyrkor).
Prioritet: Stoppa IS
I praktiken har detta inneburit att Turkiet har hamnat på kant med många av sina Nato-allierade, då de ställde sig bakom SDF i en USA-ledd koalition och väpnade gruppen för att den skulle strida mot IS.
När USA 2019 drog tillbaka merparten av sina styrkor från Syrien ingick kurderna en kompromiss med diktatorn Bashar al-Assads styre, där regeringsstyrkor tilläts gå in och ta över områden som en buffertzon mot turkiska eller Turkietstöttade angrepp.
USA:s försvarsminister Austin säger nu att USA:s högsta prioritet är att hålla amerikanska styrkor säkra och att "förhindra att IS växer fram på nytt".
Hundratals dödade
På tisdagen meddelade SDF att de med amerikansk medling kommit överens om att dra sig tillbaka från gränsstaden Manbij i norr.
Under de senaste dagarna har fler än 200 människor dödats i strider mellan Turkietstöttade rebeller och kurdiskledda styrkor i norr, enligt uppgift från konfliktbevakaren Syriska människorättsobservatoriet.
Längre söderut, i östra Syrien, hävdar de HTS-ledda styrkorna att de tagit kontroll över staden Dayr az-Zawr, som stått under SDF:s kontroll. SDF säger sig enbart ha gjort en mindre reträtt där.