Milisledaren Ahmed al-Sharaa, som tidigare gått under namnet Abu Mohammed al-Julani, har för första gången sedan Assadregimens fall uttalat sig i västerländska medier.
Milisledaren Ahmed al-Sharaa, som tidigare gått under namnet Abu Mohammed al-Julani, har för första gången sedan Assadregimens fall uttalat sig i västerländska medier. - Foto: Omar Albam/AP/TT

Syriens nya styre: Kom hem – alla är välkomna

Alla religiösa samfund kommer att få finnas och verka i Syrien, lovar landets nya styre i en charmoffensiv. Syrier som flytt det blodiga kriget uppmanas att komma tillbaka och vara med i återuppbyggnaden.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Styrde i över 50 år

Fram till i söndags hade den syriska staten sedan 1970-talet styrts med järnhand av familjen al-Assad.

Syriens politiska system formades av Hafiz al-Assad, president 1970–2000. Sonen Bashar al-Assad ärvde makten efter faderns död 2000 och genomförde vissa förändringar. Men det grundläggande systemet förblev detsamma: med presidenten som både statschef, överbefälhavare samt med den högsta verkställande makten.

Det uppror mot Bashar al-Assads regim som startade i samband med arabiska våren 2011 tog snart formen av ett inbördeskrig med stor inblandning av utländska stormakter, med många döda och en omfattande flyktingvåg till följd.

En ny författning antogs 2012. Syrien förklarades vara en flerpartidemokrati, men bara partier trogna al-Assad tilläts och den nya grundlagen förändrade inte hur landet styrdes i praktiken.

Oberoende organisationer som Human Rights Watch och Amnesty International har återkommande rapporterat om al-Assads brutala styre och den statsstyrda hemliga polis som systematiskt torterat, fängslat och dödat motståndare till regimen.

Källa: Landguiden/UI

Premiärminister Mohammed al-Bashir, som ska leda ett tillfälligt övergångsstyre, talar med den italienska tidningen Corriere della Seras korrespondent i Damaskus och riktar sig till de miljontals syrier som befinner sig i andra länder.

— Syrien är nu ett fritt land som har förtjänat sin stolthet och värdighet. Kom tillbaka, säger han, och understryker att det humankapitalet behövs för att landet ska kunna blomstra i framtiden.

Ingen grund till oro?

42-årige al-Bashir ledde tidigare i hög grad islamistiska statsapparaten i rebellkontrollerade Idlib. Då liksom nu har han valts ut av rörelsen Hayat Tahrir al-Shams (HTS) högste ledare Ahmed al-Sharaa (som tidigare har gått under pseudonymen Abu Mohammed al-Julani).

Även al-Sharaa har varit i kontakt med västerländska medier efter maktövertagandet och bedyrat att ingen behöver känna någon rädsla inför det nya styret. Det var den avsatta Assad-regimen som var grund till rädsla, framhåller HTS-ledaren.

— Landet är nu på väg mot utveckling och återuppbyggnad. Det går mot stabilitet, säger han till brittiska Sky News utsände reporter i en större folksamling.

— Folk är utmattade av krig, så landet är inte redo för ett nytt krig, och kommer inte att hamna i ett nytt.

Att få bort den tidigare regimen och den Iranstödda shiamilisen Hizbollah är "lösningen för Syrien", enligt Ahmed al-Sharaa.

Fråga om extremism

Rörelsen HTS hette tidigare Nusrafronten och är sprungen ur jihadistiska al-Qaida, men hävdar i dag att den är oberoende. USA:s regering bedömer dock att viss kommunikation med al-Qaida består. Ahmed al-Sharaa hävdar att han har lämnat sitt extremistiska förflutna bakom sig och under de senaste åren har rörelsen givits en mer moderat framtoning.

När Corriere della Sera lyfter detta i intervjun med premiärminister Mohammed al-Bashir – och poängterar att många i HTS har en bakgrund i al-Qaida och IS – så svarar han att vissa gruppers illgärningar har gett många i väst en felaktig bild av vad islam är:

— Just eftersom vi är islamiska så kommer vi att garantera alla människors och samfunds rättigheter i Syrien.

På en följdfråga om en ny konstitution kommer att stå på islamisk grund svarar al-Bashir att det kommer att redas ut i det kommande arbetet, "om gud vill".

Övergångsstyret sägs få styra till och med den 1 mars.

En svart HTS-flagga bärs fram på torget framför Umayyad-moskén i Damaskus gamla stad på tisdagen.
En svart HTS-flagga bärs fram på torget framför Umayyad-moskén i Damaskus gamla stad på tisdagen.
TT
/
/
stats