Joe Biden höll vad han beskrev som sitt sista tal från Ovala kontoret i Vita huset under natten mot torsdagen, svensk tid. Talet var ovanligt allvarsamt, enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
Biden pekade ut en framväxande oligarki av "extrema rikedomar, makt och inflytande som bokstavligen hotar hela vår demokrati, våra grundläggande rättigheter och friheter".
Likt rövarbaroner?
Den avgående presidenten drog paralleller till när människor i början av 1900-talet stod upp mot de så kallade rövarbaronerna som byggt upp stora företag och rikedomar, samtidigt som klyftorna ökade. Biden nämnde också president Eisenhower som när han avgick 1961 varnade för ett framväxande militärindustriellt komplex som höll på att bli för mäktigt.
— Så det har ekon både från slutet på 1800-talet med de här stora rövarkapitalisterna som får för mycket makt, och från Eisenhowers varningar om för mycket maktkoncentration, säger Blanck.

Även om han inte nämnde dem vid namn anses udden vara riktad mot techmiljärdärer som Elon Musk, Mark Zuckerberg och Jeff Bezos.
— Biden framställer situationen som att det nu finns en risk för att de hyperrika tar över och gynnas allt för mycket av Trump, säger Blanck.
Biden varnade också för att amerikaner "begravs under en lavin" av falsk information och desinformation.
— Den fria pressen smulas sönder, redaktörer försvinner. Sociala medier ger upp faktagranskning, sade han.
"Kommer dyka upp"
Men det var inte bara dystert. Biden tror att amerikaner kommer få det bättre. Han lyfte upp vad han ser som sitt presidentskaps framgångar: Ukraina finns fortfarande, USA har genomfört stora gröna omställningar och arbetslösheten är låg.
Biden tog också på sig ära för den vapenvila som förhandlats fram mellan Israel och terrorstämplade Hamas rörande Gazakriget.
— Det är klart att USA, Biden och framför allt (utrikesminister Antony) Blinken har gjort stora insatser där, säger Blanck.
Efter 50 år i politiken väntas nu 82-årige Biden lämna strålkastarljuset. Men Dag Blanck tror inte att talet är det sista vi ser av honom.
— Han kommer nog dyka upp i vissa sammanhang. Alla presidenter skapar ju stiftelser och bygger sina presidentbibliotek och så vidare. Men jag gissar att det kommer att bli begränsat eftersom han börjar bli gammal och lite trött. Jag tror inte han kommer att vara lika aktiv som Obama eller Carter varit, säger han.