Flera EU-länder försöker få bukt med det pågående utbrottet av afrikansk svinpest. Ännu har smittan inte nått Sverige men på Jordbruksverket tar man det säkra före det osäkra.
Bland annat djur i Polen och Tyskland har drabbats av svinpesten och i Tyskland, Ungern och Slovakien kämpar man med mul- och klövsjuka.
Risk för smitta – flera EU-länder drabbade
Sjukdomarna medför inte bara stort lidande för djuren, utan även stora kostnader och omfattande bekämpningsarbete.
Nyheter24 har pratat med Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare vid Jordbruksverket, som minns hur tidigare utbrott av svinpest påverkat Sverige.
– Det blir ett långvarigt, tufft och mycket kostsamt arbete med att kontrollera vildsvinen i det smittade området. Vi vet ju hur hård det slog mot Fagersta vid utbrottet 2023–2024. Både privatpersoner och företag drabbades i ett område som ursprungligen var cirka 1000 kvadratkilometer.

Kan sätta stopp för skogspromenader
När vilda djur smittas kan bli människors rörelse i de smittade områdena bli begränsat.
För att förebygga ett utbrott går myndigheten ut med ett antal rekommendationer till privatpersoner som vistas i naturen.
– Människan har spridit smittan av okunskap. Troligast med livsmedel, men det kan också vara med skodon, och redskap som för med sig blod eller avföring från sjuka vildsvin eller grisar, säger Cedersmyg.
Jordbruksverket går ut med uppmaning
Man bör aldrig lämna matrester i naturen så att vilda djur kommer åt dem, skriver myndigheten på sin hemsida.
"Finns det ingen soptunna i närheten – ta med resterna till närmsta sopkärl. Både mul- och klövsjuka och svinpest sprids via virus som kan finnas i produkter från smittade djur."
Cedersmyg ligger även till:
– Man ska inte mata vare sig tama eller vilda djur med annat än deras riktiga foder.
MISSA INTE: Få fler semesterdagar i sommar – med detta knep