I och med valet bröts det statsbärande partiet LDP:s nästan sju decennier långa dominans. En skenande inflation och höga matpriser, framförallt det i Japan så viktiga riset, lockade japanerna till vallokalerna i förhoppning om att levnadsomkostnaderna ska sjunka.
— Den stora snackisen på ekonomifronten i det här valet var momsen, säger Ulv Hanssen, associerad forskare vid Utrikespolitiska institutets Asienprogram.
— Den sittande premiärministern Shigeru Ishiba har inte lyckats presentera en övertygande plan för hur man ska komma tillrätta med ekonomin.
Högerpopulistiska Sanseitos budskap var rakt: Slopa momsen helt.

Behöver reformer
Men många bedömare är ense om att Japans ekonomi behöver reformer på djupet. Justeringar i enskilda skatter räcker inte. Japan har en av världens äldsta befolkningar och lägsta födelsetal.
Det har fått tidigare regeringar att driva igenom välfärdssatsningar till förmån för barnfamiljer, som förbättrade arbetsvillkor och minskade omkostnader för hushåll med småbarn.
— Det är ett ständigt problem hur sådana program ska finansieras. Japan har en enorm statsskuld på 260 procent av BNP och då blir det ju väldigt problematiskt att prata om ett ordentligt välfärdsutbud när folk sliter med inflationen, säger Ulv Hanssen.
— Därför har de populistiska partierna, speciellt Sanseito, sagt att först och främst måste inflationen ner genom att slopa momsen.

”Tyst invasion”
I valrörelsen varnade Sanseitos partiledare Sohei Kamiya för en ”tyst invasion” av invandrare som han påstår sänker japaners löner, begår brott och drar ner ekonomin, trots att Japan har lägre invandring än flera asiatiska länder.
Partiets framfart kan delvis förklaras med att LDP har tappat lite av sin forna lyskraft hos konservativa väljare, enligt Hanssen. Partiets förre ledare Shinzo Abe var populär och lyckades samla både konservativa och liberala väljargrupper. Efterträdaren har inte lyckats fylla hans skor.
— När vi ser på trenden i det här valet som så uppenbart är en gir till höger så tror jag att det finns mer rum för konservativa och nationalistiska politiker att utmana premiärminister Ishiba, säger Hanssen.
— Jag blir inte överraskad om vi ser ett ledarskifte i LDP inom överskådlig framtid.