Ekonomiska krisen når Kalifornien

Med ett budgetunderskott på 24 miljarder dollar får Schwarzenegger problem.


Kalifornien har länge associerats med lyx och pengar i massor - men inte längre. Nu ligger nämligen delstaten vars ekonomi skulle vara den åttonde största i världen om den var ett land i djup pengakris.

I ett extrainsatt krismöte i onsdags lade Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger fram nya åtgärder för att vända de snåla vindarna, och för att komma undan det budgetunderskott som räknas till 24 miljarder dollar, omkring 180 miljarder kronor.

Under hela 2008 har delstaten kämpat mot ekonomiska problem, men utan något större resultat. Minskade skatteintäkter är en bidragande faktor till bristen av likvida medel, och med en arbetslöshet på 11,5 procent riskerar myndigheterna att inte kunna upprätthålla den offentliga servicen.

Krisen ska vändas genom stora nedskärningar i allt från utbildning till program för fattiga, och många av delstadsmyndigheterna har beordrats att hålla stängt den första, andra och tredje fredagen varje månad fram till juni 2010 för att kunna hålla budgeten, enligt Dagens Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

2 timmar sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.