Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ekonomiska krisen når Kalifornien

- 02/07/2009, 08:09 -

Med ett budgetunderskott på 24 miljarder dollar får Schwarzenegger problem.

Kalifornien har länge associerats med lyx och pengar i massor - men inte längre. Nu ligger nämligen delstaten vars ekonomi skulle vara den åttonde största i världen om den var ett land i djup pengakris.

I ett extrainsatt krismöte i onsdags lade Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger fram nya åtgärder för att vända de snåla vindarna, och för att komma undan det budgetunderskott som räknas till 24 miljarder dollar, omkring 180 miljarder kronor.

Under hela 2008 har delstaten kämpat mot ekonomiska problem, men utan något större resultat. Minskade skatteintäkter är en bidragande faktor till bristen av likvida medel, och med en arbetslöshet på 11,5 procent riskerar myndigheterna att inte kunna upprätthålla den offentliga servicen.

Krisen ska vändas genom stora nedskärningar i allt från utbildning till program för fattiga, och många av delstadsmyndigheterna har beordrats att hålla stängt den första, andra och tredje fredagen varje månad fram till juni 2010 för att kunna hålla budgeten, enligt Dagens Nyheter.

Skrivet av: