Fredag 18 Jun
Stockholm

Carla Bruni bojkottar Berlusconi

Nicolas Sarkozys hustru ställer in sitt deltagande i G8-mötet och ger kraft åt kvinnokampen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Presidenthustrun Carla Bruni har valt att vända ryggen till Italiens president Silvio Berlusconi, som är värd för G8-mötet i Italien. Beslutet ses som ett markering mot Berlusconi och ett stöd till italienska kvinnoakademikers kampanj mot den italienske premiärministerns "sexuella beteende".

Så sent som för några veckor sedan var det planerat att Bruni skulle sluta upp tillsammans med presidenten och maken Nicolas Sarkozy. En tredagarsvistelse i Rom och jordbävningsdrabbade L'Aquila tillsammans med Michelle Obama och Sarah Brown stod på agendan, enligt The Times.

Kvinnliga akademiker i Italien, med ledning av fyra professorer i socialpsykologi, gick samman för att uppmana regeringschefsfruarna att bojkotta G8-mötet. Berlusconis uppmärksammade kvinnoaffärer och fester med eskortflickor har enligt dem skapat en grogrund för "ett sexistiskt beteende och sexistiska uttalanden som underminerar kvinnors värdighet i den offentliga sfären".

Italienfödda Carla Bruni, som tidigare inte har gjort någon hemlighet av att hon inte drar jämt med Berlusconi, gjorde under tisdagen ett uttalande om att hon inte kommer delta i G8-mötet i Rom. Visserligen kommer hon att besöka L'Aquila. Där ska hon under torsdagen besöka ett sjukhus och tältplatserna som utgör tillfälliga boenden för jordbävningsdrabbade, skriver The Times.

Relationerna mellan det franska presidentparet och Berlusconi har varit frostiga sedan en längre tid tillbaka. Tidigare menade Berlusconi att han gett Italienfödda Bruni till Sarkozy, som vägrade kommentera det. När Berlusconi orerade om att USA:s president Barack Obama var solbrun sa Bruni att hon var glad att hon blivit fransyska.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela