Indisk politiker uppmanar till våldtäkt

Rita Bahuguna Joshi gripen efter våldtäktsattack mot motståndaren Mayawati.


UTTAR PRADESH. Rita Bahuguna Joshi, ledare för kongresspartiet i den indiska provinsen Uttar Pradesh, har gripits efter att ha uppmanat till våldtäkt av en politisk motståndare. Hon är satt i förvar i 14 dagar i väntan på att en undersökning ska bli klar.

Kongresspartiets ordförande Sonia Gandhi tar avstånd ifrån uttalandet och kallar det "väldigt olyckligt", enligt Times of India.

I ett tevesänt tal kritiserade hon Uttar Pradesh-ledaren Mayawati, vars parti Bahujan Samaj får stort stöd av lågkasthinduer, för att blunda för det ökande antalet våldtäkter i provinsen. Och hon krävde ansvarstagande från Mayawatis sida:

– Våldtäktsoffer borde kasta sina pengar i Mayawatis ansikte och säga till henne: "du borde också se till att bli våldtagen och då ger jag dig tio miljoner rupier", enligt Sky News.

Bahuguna Joshi mindes fall där vissa kvinnor som blivit våldtagna fått 25 000 rupier, motsvarande 4 000 kronor, i kompensation för att ha blivit våldtagna. Hon menar att meningar ryktes ur sitt sammanhang i syfte att smutskasta henne. Hennes enda avsikt, enligt henne själv, var att visa på Mayawatis "brist på sympati för kvinnor".

– Jag ångrar det jag sa i en stund av ilska. Om det missförstås och feltolkas och tas ur sitt sammanhang, då ber jag om ursäkt, sa Rita Bahuguna Joshi, enligt Sky News.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.