Livni skapar ny regering

Tzipi Livni är den nya ledaren för partiet Kadima i Israel. Nu har hon chansen att bli premiärminister.


Tzipi Livni har chansen att bli Israels premiärminister. Men vägen dit är lång. Även om hon nu är nyvald partiledare för det ledande partiet Kadima kommer det att bli svårt. Landet har nämligen en mansdominerad politik och Livni kommer med all säkerhet stöta på motstånd från flera håll. Det religiösa partiet Shas stöd behövs för att hon ska få ihop regeringen. Men det faktum att hon är kvinna och inte tillhör samma religiösa riktning kan skapa problem.

Livni har nu 42 dagar på sig att forma den nya koalitionen. Om hon lyckas få tillräckligt med stöd kan hon bli den första kvinnliga premiärministern sedan 1974, då Golda Meir avgick. Men om hon misslyckas kommer nya val hållas inom tre månader, enligt CNN.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Börsen väntas öppna nedåt

Mordet på Tove i Vetlanda: Här är allt som hänt i fallet

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman dömdes i tingsrätten för att ha mördat 21-åriga Tove. Efter överklagan, tas det uppmärksammade fallet nu upp i hovrätten. Här är allt som hänt sedan Tove försvann i oktober 2022.

Frågan i Sunaks tal: Blir det några snabbtåg?

När vågar Tories hålla val? Och ska den omtalade biljonjärnvägen kapas? Det är frågorna i fokus när Storbritanniens premiärminister i dag håller tal på partikongressen i Manchester.

Nio av tio gängkriminella återfaller i brott

Hela 91 procent av ungdomarna med gängkoppling som döms till sluten ungdomsvård återfaller i brott inom några år, enligt en ny rapport.

Flygresor fortsätter öka – till utlandet

Svenskarnas flygresor ökade i september med fem procent jämfört med samma månad 2022, enligt ett pressmeddelande med statistik från statliga Swedavias flygplatser. Utvecklingen beror främst på ökat utrikesresande från Arlanda.

Statsvetare: Bäddar för nya kriser i USA

Beslutet att avsätta Kevin McCarthy visar på en spricka inom Republikanerna som kan leda till nedstängning i USA – och problem för Ukraina. Det menar statsvetaren Chris Galdieri, som flaggar för att de kommande veckorna kan bli tumultartade.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.