Livni skapar ny regering

Tzipi Livni är den nya ledaren för partiet Kadima i Israel. Nu har hon chansen att bli premiärminister.


Tzipi Livni har chansen att bli Israels premiärminister. Men vägen dit är lång. Även om hon nu är nyvald partiledare för det ledande partiet Kadima kommer det att bli svårt. Landet har nämligen en mansdominerad politik och Livni kommer med all säkerhet stöta på motstånd från flera håll. Det religiösa partiet Shas stöd behövs för att hon ska få ihop regeringen. Men det faktum att hon är kvinna och inte tillhör samma religiösa riktning kan skapa problem.

Livni har nu 42 dagar på sig att forma den nya koalitionen. Om hon lyckas få tillräckligt med stöd kan hon bli den första kvinnliga premiärministern sedan 1974, då Golda Meir avgick. Men om hon misslyckas kommer nya val hållas inom tre månader, enligt CNN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger under EU:s toppmöte i Bryssel att Sverige ingår i diskussioner om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina.

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.

Stockholm: Polisen rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt drograttfylleri på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...