Söndag 14 Aug
Stockholm

IMF-chefen uppvisar "dåligt omdöme"

Dominique Strauss-Kahn frias från anklagelser men visar mycket dåligt omdöme.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn frias från anklagelser om trakasserier, favoritisering och maktmissbruk. Men affären med en underordnad är beklaglig och visar på mycket dåligt omdöme, säger IMF:s styrelse.

"Styrelsen betonar att det personliga uppförandet hos en verkställande direktör anger tonen för institutionen och att som sådan måste han vara ständigt oklanderlig", skriver styrelsen i sitt uttalande.

Strauss-Kahn bad i veckan offentligt om ursäkt för sitt "dåliga omdöme" för att ha haft ett intimt förhållande med en underlydande, men han nekade till att ha missbrukat sin ställning.

I ett mejl till personalen på IMF bad Strauss-Kahn alla anställda, Piroska Nagy som han hade förhållandet med samt sin bedragna hustru om ursäkt för allt obehag han orsakat dem.

IMF-styrelsen beordrade en utredning av en fristående juristfirma om huruvida Strauss-Kahn gav Nagy otillbörliga förmåner innan hon sade upp sig mot ett avgångsvederlag i augusti.

IMF:s styrelseordförande, Shakour Shaalan, sade att styrelsens beslut var enhälligt bland de 24 medlemmarna, som har till uppgift att övervaka den dagliga verksamheten i den globala institutionen.

Styrelsen ville få en snabb utredning för att inte påverka IMF:s hantering av den globala finanskrisen som fått marknaderna att störtdyka i rädsla för att världsekonomin är på väg in i en djup recession.

Shalaan sade vid en presskonferens att styrelsen har fortsatt förtroende för Strauss-Kahn.

–Vår slutsats är att det här inte påverkar effektiviteten hos den verkställande direktören under en mycket utmanande och svår period framöver, sade Shalaan, som representerar Egypten och andra arabländer i styrelsen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.