IMF-chefen uppvisar "dåligt omdöme"

Dominique Strauss-Kahn frias från anklagelser men visar mycket dåligt omdöme.


IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn frias från anklagelser om trakasserier, favoritisering och maktmissbruk. Men affären med en underordnad är beklaglig och visar på mycket dåligt omdöme, säger IMF:s styrelse.

"Styrelsen betonar att det personliga uppförandet hos en verkställande direktör anger tonen för institutionen och att som sådan måste han vara ständigt oklanderlig", skriver styrelsen i sitt uttalande.

Strauss-Kahn bad i veckan offentligt om ursäkt för sitt "dåliga omdöme" för att ha haft ett intimt förhållande med en underlydande, men han nekade till att ha missbrukat sin ställning.

I ett mejl till personalen på IMF bad Strauss-Kahn alla anställda, Piroska Nagy som han hade förhållandet med samt sin bedragna hustru om ursäkt för allt obehag han orsakat dem.

IMF-styrelsen beordrade en utredning av en fristående juristfirma om huruvida Strauss-Kahn gav Nagy otillbörliga förmåner innan hon sade upp sig mot ett avgångsvederlag i augusti.

IMF:s styrelseordförande, Shakour Shaalan, sade att styrelsens beslut var enhälligt bland de 24 medlemmarna, som har till uppgift att övervaka den dagliga verksamheten i den globala institutionen.

Styrelsen ville få en snabb utredning för att inte påverka IMF:s hantering av den globala finanskrisen som fått marknaderna att störtdyka i rädsla för att världsekonomin är på väg in i en djup recession.

Shalaan sade vid en presskonferens att styrelsen har fortsatt förtroende för Strauss-Kahn.

–Vår slutsats är att det här inte påverkar effektiviteten hos den verkställande direktören under en mycket utmanande och svår period framöver, sade Shalaan, som representerar Egypten och andra arabländer i styrelsen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.