IMF-chefen uppvisar "dåligt omdöme"

Dominique Strauss-Kahn frias från anklagelser men visar mycket dåligt omdöme.


IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn frias från anklagelser om trakasserier, favoritisering och maktmissbruk. Men affären med en underordnad är beklaglig och visar på mycket dåligt omdöme, säger IMF:s styrelse.

"Styrelsen betonar att det personliga uppförandet hos en verkställande direktör anger tonen för institutionen och att som sådan måste han vara ständigt oklanderlig", skriver styrelsen i sitt uttalande.

Strauss-Kahn bad i veckan offentligt om ursäkt för sitt "dåliga omdöme" för att ha haft ett intimt förhållande med en underlydande, men han nekade till att ha missbrukat sin ställning.

I ett mejl till personalen på IMF bad Strauss-Kahn alla anställda, Piroska Nagy som han hade förhållandet med samt sin bedragna hustru om ursäkt för allt obehag han orsakat dem.

IMF-styrelsen beordrade en utredning av en fristående juristfirma om huruvida Strauss-Kahn gav Nagy otillbörliga förmåner innan hon sade upp sig mot ett avgångsvederlag i augusti.

IMF:s styrelseordförande, Shakour Shaalan, sade att styrelsens beslut var enhälligt bland de 24 medlemmarna, som har till uppgift att övervaka den dagliga verksamheten i den globala institutionen.

Styrelsen ville få en snabb utredning för att inte påverka IMF:s hantering av den globala finanskrisen som fått marknaderna att störtdyka i rädsla för att världsekonomin är på väg in i en djup recession.

Shalaan sade vid en presskonferens att styrelsen har fortsatt förtroende för Strauss-Kahn.

–Vår slutsats är att det här inte påverkar effektiviteten hos den verkställande direktören under en mycket utmanande och svår period framöver, sade Shalaan, som representerar Egypten och andra arabländer i styrelsen.

Skrivet av:

Senaste nytt

Domstolsanställda avskedas – hot mot säkerhet

Fem döda i flygkrasch i USA

Ett mindre plan har kraschat utanför Nashville i delstaten Tennessee i USA. Fem personer ska ha omkommit i olyckan.

Minskad försäljning för Volvo Cars

Biltillverkaren Volvo Cars biltillverkning i februari sjönk med 2 procent till 50 315 bilar.

Bezos går om Musk som världens rikaste

Elbilsjätten Tesla har tappat stort på börsen. Det har även huvudägaren Elon Musks förmögenhet som därmed tappar förstaplatsen på Bloombergs lista över världens rikaste.

Stora skillnader i var vårdpersonalen finns

Det är mer läkartätt i storstäderna – som i gengäld saknar bland annat sjuksköterskor. Skillnaderna i tillgång till vårdpersonal är stora mellan olika delar av landet, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Oväntat bakslag för fransk industri

Frankrikes industriproduktion ökade med 0,8 procent i januari jämfört med samma månad i fjol, enligt den franska statistikbyrån Insee.