Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fattiga betalar för diktatorers lyx

- 21/10/2008, 00:05 -

Kongo-Kinshasa betalar 300 miljoner dollar om året för diktatorn Mobutus lyxlån.

Kongo-Kinshasas befolkning måste fortfarande betala på lån som diktatorn Mobutu tog för att bygga privata palats.

Nu pressar en rad organisationer och länder på för att den här typen av skulder ska efterskänkas.

Det är elva år sedan det tidigare Zaires diktator Mobutu Sese Seko dog, men varje år måste Kongo-Kinshasa betala av 300 miljoner dollar på hans skulder.

Många andra fattiga länder är i ungefär samma situation, säger Atle Sommerfeldt, generalsekreterare i norska Kirkens nödhjelp.

– Vi vill att långivarna ska ta ansvar för att ha gett ansvarslösa lån, säger han till den norska nyhetsbyrån NTB.

Denna vecka deltar han i ett internationellt tredagarsmöte i Oslo om sådana lån - det första i sitt slag. Bland gästerna vid mötet 21-23 oktober är ministrar från Ecuador och Liberia och tjänstemän från Världsbanken och FN:s handels- och utvecklingsorgan Unctad.

Kritiken drabbar inte minst stora låneinstitutioner som Världsbanken och IMF. De har genomgående ställt krav på ländernas ekonomiska politik men inte lika ofta på deras styrelseskick.

Enligt en beräkning har u-länderna nu en total skuld på 2 700 miljarder dollar - varav 500 miljarder räknas som så kallad diktatorsskuld.

Seminariet arrangeras av Kirkens nödhjelp, Svenska Kyrkan och Lutherska världsförbundet.

Mer om Mobutos väg till makten:

Skrivet av: