Första G 20-mötet om finanskrisen

Världens ledare samlas till toppmöte för att diskutera finanskrisen. (TT)


Ett första toppmöte med världens ledare för att diskutera finanskrisen ska hållas i Washingtonområdet den 15 november, uppger Vita huset.

Sannolikt kommer USA:s näste president att delta.

President George W Bush uppges ha bjudit in G 20-länderna, där de sju viktigaste industriländerna (G 7) samt växande ekonomier som Kina, Indien och Brasilien ingår. Cheferna för Internationella Valutafonden (IMF), Världsbanken, FN och Financial Stability Forum ska också ha fått en inbjudan. Och då mötet äger rum 11 dagar efter presidentvalet vill Vita huset att USA:s näste president ska delta.

- De båda kandidaterna har informerats om mötet och presidentens plan att bjuda in ledarna, och de verkade stödja idén, sade Vita husets taleskvinna Dana Perino på onsdagen.

Demokraternas kandidat Barack Obama sade kort därefter att han välkomnade idén om ett toppmöte som ger en möjlighet att "fördjupa den sortens samarbete jag efterlyste i förra månaden".

- Amerika måste leda men andra länder måste också vara en del av lösningen, sade han.

Enligt Perino ska toppmötet utvärdera de åtgärder som vidtagits i finanskrisens spår, tala om dess orsaker och - för att undvika att krisen upprepas - gemensamt komma fram till ett antal principer som syftar till att reformera reglerna på världens finansmarknader. Hon varnade dock för att detta första toppmöte sannolikt inte hinner utarbeta alltför många detaljer.

President Bush uppges vilja hålla en serie toppmötet på temat, men det är oklart om han hinner med något mer innan han avgår den 20 januari 2009.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!