Utbrott av lungpest i nordvästra Kina

Staden Ziketan har stängts - människor försöker fly till fots.


Staden Ziketan i provinsen Qinghai, nordvästra Kina, har stängts. Detta efter att tre män dött i lungpest. I området bor 10 000 människor.

Nio personer är satta i karantän. Det rör sig främst om släktingar till de döda.

– Folk är så rädda. Det är få människor ute på gatorna, säger en försäljare till China Daily.

Människorna i Ziketan, på över 3000 kvadratkilometer, får inte lämna stadens gränser. En kvinna som vill vara anonym i tidningen, berättar för China Daily att polisen satt upp vägspärrar kring området. Trots detta försöker människor lämna området. Detta till fots på grund av vägspärrarna.

Invånarna övervakas också av experter på sjukdomskontroll.

WHO:s talesperson i Kina, Vivian Tan, menar att lungpest inte är någon nyhet för dem.

– Det har förekommit rapporter om sporadiska fall under åren. Vi är inte överraskade att detta utbrott kommit nu.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

VMA om kraftig brand i Södertälje

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Kina stöttar den ryska försvarsindustrin, enligt USA. Peking tillbakavisar anklagelserna. Nu reser USA:s utrikesminister Antony Blinken till Kina för att öka trycket på supermakten om Ukrainakriget.

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.