50 svenskar i koleraepidemi

Svenskhotellet i Herceg Novi i Montenegro drabbat av troligt kolerautbrott.


MONTENEGRO. Hundratalet svenskar befann sig på charterorten Herceg Novi i Montenegro för att sola och slappna av. I stället fick många av dem bekämpa spyor, diarré och hot mot livet.

Detta efter att en våldsam magsjuka brutit ut på den montenegrinska orten. Det finns starka misstankar om att det rör sig om kolera. Potentiellt en livsfarlig farsot om den inte behandlas omedelbart.

Under bussresan fick alla resenärer fylla i en lista över sjukdom under vistelsen. Denna lista bestod av flera A4-sidor när de väl kommit fram till flygplatsen. 27 av 50 passagerare på planet hem till Stockholm hade drabbats. Hur många resenärer med destination Malmö och Göteborg som insjuknat är i nuläget oklart.

På flyget hem till Sverige ska minst hälften av de 50 charterturister som besökte semesterparadiset fortfarande magsjuka. Svenskarna hade rest ned med Solresor och bodde på hotellet Sun Resort.

Resebolagets hotell på den idylliska orten ligger precis vid strandkanten och lockar främst dem som önskar en lugn semester. Men i stället fick nu många uppsöka sjukhus.

Flera resenärer säger att stämningen var hätsk på det informationsmöte som ska ha hållits under tisdagen. Solresor hade dittills bara informerat om magsjukan genom att sätta upp en lapp med rekommendationer om att inte bada i vattnet. Många var därför så upprörda över den bristfälliga informationen att smockan låg i luften.

– Folk var så arga att det nästan var box på gång säger en av de svenska charterturisterna till Nyheter24.

En av resenärerna, Philip Andersson, 24, såg en pojke, cirka 14 år gammal, på hotellet med bomullstussar och operationstejp i armen efter dropp.

– Han såg jävligt sliten ut. Helt vit i ansiktet. Som om han hade varit sängliggandes i en vecka, typ säger Philip.

På informationsmötet ska en person ha frågat hur länge Solresor känt till att magsjukan drabbat orten.

– Jag vet inte svarade en av de informationsansvariga på orten. Då utbrast en annan resenär:

– Men det vet jag, redan förra veckan insjuknade 17 personer, svarade då en resenär.

Solresors pressansvarige, Pauline Bernsson, berättar för Nyheter24 att lokala myndigheter nu tagit prover på kranvattnet och poolvattnet på hotellet.

– I söndags kom uppgifter till platspersonalen om att några av våra gäster insjuknat. Sedan växte antalet och det rör sig tydligen om 20-25 drabbade. Väldigt få har velat uppsöka läkare för sig själva eller sina barn.

Hon vill tona ner, men utesluter inte, misstankarna om kolera.

– Jag vet inte vad man misstänker. Resenärerna misstänker kanske kolera. Vi misstänker egentligen ingenting innan proverna är klara. Vilket, vad jag har hört, tidigast kan bli på fredag.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!