Lördag 23 Okt
Stockholm

Fuglesang snart i rymden igen

Christer Fuglesang håller just nu på att förbereda sig inför sin andra vistelse i rymden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 52-årige astronauten Christer Fuglesang håller för tillfället på att förbereda sig inför sin andra rymdfärd. I går genomgick han en sista läkarundersökning och på måndag sätts han i karantän för att undvika förkylningar.

Starten för rymdfärjan Discovery beräknas bli den 24 augusti. Men tekniska missöden riskerar att förskjuta avfärden. Bland annat finns det fortfarande problem med isoleringsmaterialet, som vid förra rymdfärden föll av bränsletanken. Även väderförhållandena vid starten är avgörande och kan tvinga Discovery att lyfta vid en annan tidpunkt.

Besättningen, som består av sju astronauter, har tränat hårt under hela sommaren inför rymdexpeditionen som kommer att vara i 13 dagar. Expeditionen går under namnet STS-128 och den primära uppgiften är att att ta med sig proviant och andra förnödenheter till rymdstationen ISS.

Det har nu snart gått tre år sedan Fuglesang gav sig ut på sin första rymdfärd. Han är även denna gång laddad inför uppdraget.

– Men den här gången är jag inte lika otålig eftersom jag vet vad jag kan förvänta mig. På det viset känns det mer säkert. Jag vet vad jag behöver veta. Jag känner mig redo och det känns spännande, säger Christer Fuglesang till Svenska Dagbladet.

Fuglesang ringer hem från rymden:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela