Torsdag 16 Sep
Stockholm

Svensk schlagerstjärna i konflikt

Azerbajdzjan, som svenske Arash tävlade för i år, uppges ha kartlagt röster.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Svenske Arash, som sjöng för Azerbajdzjan i Eurovision Song Contest, har indirekt hamnat i en politisk konflikt.

I Azerbajdzjan har polisen nämligen kartlagt hur folket röstade i tävlingen. Dessutom har man valt att klassa personer som röstade på grannlandet Armenien som en säkerhetsfara.

Inte mindre än 43 personer i Azerbajdzjan har kallats till förhör hos polisen efter att de röstat på grannlandet Armenien i 2009 års upplaga av Eurovisionsfestivalen.

Svante Stockselius, högste chef för Eurovisionsfestivalen, säger att en utredning pågår i det aktuella fallet. Dock vill han inte uttala sig förrän de egna undersökningarna visat om anklagelserna mot Azerbajdzjan stämmer eller inte.

– Vissa av våra länder ligger mer eller mindre i krig med varandra. Då kan det vara så att man tar tillfället i akt att utöva propaganda, säger Svante Stockselius till Dagens Nyheter.

Myndigheterna i Azerbajdzjan hävdar å sin sida att de endast ”bjudit in” folk för att få en förklaring till varför de valde att lägga sin röst på grannlandet.

Enligt BBC kallades personerna till förhör tre månader efter finalen i Eurovisionsfestivalen.

Mitt i dispyten hamnar svenske Arash som representerade Azerbajdzjan under årets tävling i Moskva. Tillsammans med inhemska sångerskan Aysel framförde han låten ”Always” som gav dem 207 poäng och en tredjeplacering bakom Norge.

I mitten av september hoppas Svante Stockselius att ärendet ska vara utrett och de frågor som rör dispyten ska kunna rätas ut.

I värsta fall kan anklagelserna leda till diskvalificering för Azerbajdzjan.

Sedan 1994 råder eldupphör i området efter ett mångårigt krig som kulminerade i samband med Sovjetunionens fall.

Se svenske Arash bidrag till Eurovision

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela