Israel: Sverige ska be om ursäkt

Carl Bildt: Så fungerar inte vårt land.


Israels utrikesminister Avigdor Lieberman förväntas i dag prata med Carl Bildt för att få ett officiellt fördömande av Aftonbladets artikel där skribenten påstår att israeliska soldater har dödat civila palestinier för att sälja deras organ på svarta markaden.

Enligt Haaretz vill Lieberman att svenska staten nu officiellt ska ta avstånd från artikeln. Israels Sverigeambassadör Benny Dagan förväntas i dag kontakta Bildt av samma orsak.

Ihopsydda lik

Det var i måndags som Aftonbladets kultursida publicerade en artikel med rubriken Våra söner plundrades på sina organ. Artikeln är skriven av frilansjournalisten Donald Boström, som för fram allvarliga anklagelser mot den israeliska armén.

I artikeln skriver Donald Boström att han själv ska ha blivit vittne till hur en dödad 19-årig palestinier förts bort av israeliska soldater, för att sedan lämnas tillbaka ihopsydd från mage till hals. Och denna organjakt ska ha pågått sedan 1992.

"Så fungerar inte vårt land"

Carl Bildt skrev i går på sin blogg Alla dessa dagar att han hört begäran om ett officiellt avståndstagande, men att han inte tänker gå Israels väg.

"Skulle jag ägna mig åt att korrigera alla konstiga debattinlägg i olika media skulle jag nog inte ha tid att ägna mig åt så mycket annat. Och kritik mot en av dem skulle kunna uppfattas som att jag tycker att alla andra är bra", skriver Bildt och fortsätter:

"I vår grundlag står av hävd yttrande- och pressfriheten mycket stark. Och det starka skyddet har tjänat vår demokrati och vårt land väl", skriver Bildt på bloggen.

"Pinsamt"

Elisabet Borsiin Bonnier, den svenska ambassadören i Tel Aviv, har offentligt beklagat Aftonbladets publicering av Donald Boströms artikel.

"Artikeln i den svenska tidningen är lika chockerande och förskräcklig för oss svenskar som den är för israeliska medborgare. Vi delar den förfäran som den israeliska regeringens representanter, medier och den israeliska allmänheten har uttryckt.

Precis som i Israel råder pressfrihet i Sverige. Emellertid är pressfrihet och frihet från förtryck friheter som bär med sig ett visst ansvar. I detta fall faller det på tidningens ansvarige utgivare", skrev Elisabet Borsiin Bonnier i ett pressmeddelande.

"Israeliska propagandaapparaten"

Ett uttalande som Aftonbladets chefredaktör och ansvarige utgivare Jan Helin anser är "pinsamt".

– Det är häpnadsväckande och ett flagrant övergrepp mot yttrandefriheten att en talesman för den svenska regeringen tar avstånd från vad som skrivs i en debattartikel i en svensk tidning. Jag utgår från att UD inte kände till uttalandet i förväg och att detta kommer att få konsekvenser för ambassadören.

– Det är obehagligt att se den israeliska progapandaapparaten gå i gång på grund av uppgifter i en svensk debattartikel och att man gör historiska referenser till förtryck av judar. Detta handlar inte om etnicitet utan om huruvida brott begåtts eller inte och Boström tar inte ställning till den frågan, säger Helin till Journalisten.

Jan Helin har också skrivit ett brev till Sveriges utrikesminister Carl Bildt där han ställer frågan om " en ambassadör ska uttala sig om vad som är god eller dålig publicering i svensk press på det sätt som ambassadör Elisabet Borsiin Bonnier gör?"

Donald Boströms artikel har skapat stor debatt både i Israel och i Sverige.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.