Torsdag 28 Okt
Stockholm

Carina Hägg till attack mot Bildt

Utrikesministern får stark kritik för sin hantering av situationen i Iran.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Carina Hägg (S) är allt annat än nöjd med hur utrikesministern Carl Bildt (M) har skött sitt arbete som Sveriges utrikesminister. I en debattartikel går Hägg till attack mot hur Bildt har hanterat konflikten i Iran och hon anklagar utrikesministern för att prioritera bort kvinnors rättigheter.

Carl Bildt får bland annat kritik för att han stått bakom Sveriges ambassadör i Iran, Magnus Wernstedt, i hans beslut att närvara när Ahmadinejad svors in som Irans nya president.

"Den svenska regeringens förhållningssätt gentemot regimen i Iran, både i egenskap av EU-ordförande och som enskilt land har kännetecknats av tvetydiga budskap och otydliga krav på mänskliga rättigheter", skriver Hägg i Svenska Dagbladets Brännpunkt.

Hägg kritiserar också Bildt för att ha agerat passivt i hanteringen av den iranska kvinnoaktivisten Shadi Sadi. I slutet av juli beskrev Hägg hur Sadi gripits av iransk milis när hon var på väg till fredagsbönen i Teheran.

"Vad gör regerigen och EU för frisläppande av Shadi Sadi, så här långt har regeringen endast svarat att ett ställningstagande från Utrikesminister Carl Bilds sida dröjer. Pinsamt eller hur!? ", skriver Carina Hägg på den socialdemokratiska bloggen Utrikesbulletinen.

"Sverige behöver en utrikesminister som prioriterar möte med kvinnor och sätter kvinnors rättigheter på den diplomatiska och politiska dagordningen i Sverige såväl som vid utlandsbesök", avrundar Hägg debattinlägget.

Carina Hägg är kommunalråd och har representerat socialdemokraterna i riksdagen sedan 1995.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela