Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lag om begränsat månggifte

Nyheter | 30/10/2008 20:48

Parlamentet i det autonoma irakiska Kurdistan har efter hårda påtryckningar från kvinnoorganisationer antagit en lag som begränsar mäns rätt att ta mer än en hustru. (TT)

Parlamentet i det autonoma irakiska Kurdistan har efter hårda påtryckningar från kvinnoorganisationer antagit en lag som begränsar mäns rätt att ta mer än en hustru.

– Vi lyckades inte få polygami helt förbjudet, men vi lyckades i alla fall få det starkt begränsat, kommenterade en av de kvinnliga ledamöterna, Khaman Zrar.

Islam, den dominerande religionen i området, tillåter en man att ha upp till fyra hustrur, förutsatt att han tar hand om deras försörjning och behandlar dem lika. Flera muslimska länders moderna lagstiftning förbjuder ändå månggifte, dock inte Iraks.

Enligt den nya kurdiska lagen får en man ta en andra hustru, men inte fler, och bara om den första hustrun inte kan föda barn eller lider av en sexuellt överförbar sjukdom.

Laila Abdullah, medlem av Kurdiska kvinnoförbundet, sade att kampen för totalt förbud för polygami fortsätter.

Skrivet av: