Lördag 8 Maj
Stockholm

"Antipiratbossen Tim Kuik tog hackares dator"

Breinchefen Tim Kuiks erkännande väcker frågor om antipiratlobbyns inflytande på polisen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tim Kuik, chefen för den holländska antipiratorganisationen Brein, och landets motsvarighet till Henrik Pontén, kan själv ha satt sig i samma fack som de människor han jagar i jobbet. Kuik erkänner nämligen att han använder en laptop av typ Sony Vaio som en gång beslagtogs från en hackare.

– Brein verkar inte leva upp till sitt namn, säger Marcin de Kaminski, medgrundare till Piratbyrån och The Pirate Bay som har stämt Brein i holländsk domstol, till Nyheter24.

Kuik, som i piratkretsar går under ett mer Torsk på Tallinn-inspirerat namn, har byggt ett varumärke på att vaka över fildelningssajter som Mininova och The Pirate Bay. Nu har ett utspel från hans sida riktat blickarna mot honom.

– Laptopen togs en gång i beslag från en hackare, säger Tim Kuik i en intervju med GeenStijl.

Han har vägrat att svara på ytterligare frågor om på vilket sätt han har kommit över datorn med hänvisning till den typ av verksamhet som Brein ägnar sig åt.

– Det finns fler saker med honom som suger kan jag säga, säger IT-entreprenören och Pirate Bay-grundaren Peter Sunde till Nyheter24.

Uttalandet har i Holland väckt frågan om vilket inflytande antipiratorganisationer har på polisarbete och rättsväsende. Holländska datorentusiaster har misstänkliggjort Kuik för att ha stulit datorn i samband med en razzia.

Enligt TorrentFreak påminner uppgifterna om Breins inblandning om de brittiska fallen TV-Links och FileSoup, där den privata antipiratorganisationen FACT kom över beslag i stället för polisen.

Brein jobbar precis som Svenska Antipiratbyrån och bistår polisen i razzior och utredningar om upphovsrättsbrott. Men i och med att de är privata icke-vinstdrivande organisationer saknar de lagliga rättigheter att bedriva brottsutredningar.

– Att beslag hamnar i fel händer är inte helt oväntat. Vi har sett liknande situationer i Sverige. Bland annat när en 31-årig Linköpingsbo åtalades för upphovsrättsbrott var Antipiratbyrån målsägande. Deras företrädare gick in som några slags självutnämnda IT-experter i rätten. Det är väldigt olyckligt och vi ser en utveckling där organisationer får möjlighet att agera som halv- eller semipoliser, säger de Kaminski till Nyheter24.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur Antipiratbyrån utpressat tonåringar och hotat med repressalier i kampen mot den illegala fildelningen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela