Söndag 4 Dec
Stockholm

Omtvistad Bandaseger i Zambia

Rupiah Bandas medarbetare utropar seger i Zambias val.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den tillförordnade presidenten Rupiah Bandas medarbetare utropar seger i Zambias val. Men utmanaren Michael Sata tänker gå till domstol för att få rösterna räknade en gång till.

– Vi inbjuder er alla till svärandet av presidenteden, sade Ben Tetamashimba från Bandas parti Demokratiska rörelsen (MMD) på lördagskvällen.

Då hade rösträkningen inneburit en dramatisk vändning, från en stark ledning för Sata i början till ett övertag i form av 39,95 procent för Banda mot Satas 38,46 procent när alla utom två valkretsar var klara på lördagen.

Satas parti Patriotisk front (PF) kräver omedelbart att en domstol griper in.

– Vi vill begära en omräkning, sade PF:s valansvarige Willie Nsanda.

Men den regionala samarbetsorganisationen SADC har meddelat att valet i torsdags var rättvist.

SADC:s uppfattning är att valet genomfördes på ett öppet, transparent och professionellt sätt, sade John Kunene, chef för SADC:s valobservatörer i Zambia.

Enligt andra uppgifter har oberoende valobservatörer noterat en del felaktigheter, men inte tillräckligt för att döma ut valet.

Sata, en politisk populist som har stort stöd blad arbetare och fattiga, har även tidigare hävdat att valet riggats för att hindra honom ta över landet.

– Alla dessa (myndighetspersoner) är kriminella. De kan lura andra, men de kan inte lura mig, sade han till journalister innan han på lördagen rusade in i den lokal där valkommissionen kontinuerligt har redovisat resultaten.

– De lurade mig 2006 och vill göra samma sak igen, menar Sata.

2006 förlorade Sata med liten marginal valet till den förre presidenten Levy Mwanawasa, som avled i augusti i år.

Zambia är Afrikas största producent av koppar och ett av de mest stabila länderna på kontinenten. Samtidigt lever 65 procent av befolkningen på mindre än en USA-dollar om dagen och en miljon bär på hiv.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.