Terrordömd svensk får livstid

Oussama Kassir, den så kallade terrorsvensken, har dömts till livstids fängelse. Bland annat för att ha försökt upprätta ett terrorläger - i USA.


Den svenske medborgaren Oussama Abdallah Kassir, som fällts för terrorbrott i USA, döms till livstids fängelse av en domstol i New York, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I maj fällde en jury den 43-årige svensken på samtliga elva åtalspunkterna för terrorbrott. I dag dömdes han av den 80-årige domaren John Keenan vid den federala distriktsdomstolen i New York till livstids fängelse.

–Kassir är ett allvarligt hot mot allmänheten, sa Keenan varpå han dömde svensken till livstid.

Under rättegången uppgav Kassir att han behandlats illa av USA. Han menade att han inte fått tillgång till en koran eller mat som är gjord i enlighet med muslimska seder. Men domaren hade inga sympatier.

– Kassir tvångsmatades för att hållas vid liv, uppgav Keenan enligt New York Post.

Domen mot Kassir gäller: Deltagande i sammansvärjning, förberedelser till terrordåd och stöd till al-Qaida. Och sex punkter gällde spridande av bombmanualer och giftrecept via hemsidor.

Enligt åklagaren visade datorbeslag att svenskens syfte varit att döda och lemlästa människor, skriver SvD.

Den svenske medborgaren Kassir greps den 11 december 2005 i Prag under en mellanlandning på väg till sitt gamla hemland Libanon. Sedan dess har han suttit frihetsberövad i fyra år, misstänkt bland annat för att ha byggt upp ett träningsläger för muslimska terrorister i Oregon, USA.

Kassir lyckades aldrig bygga upp ett läger. Men enligt vittnen propagerade han för jihad - heligt krig - i en moské i Seattle.

I september 2002, alltså tre år innan gripandet, sa Kassir till Seattle Times:

–Tekniskt sätt är jag inte medlem i al-Qaida, men jag stödjer Usama Bin Ladin: Jag älskar al-Qaida... Och jag älskar Usama Bin Ladin.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!