"Det finns inga gatubarn i Brasilien"

Brasilianska staten förnekar att det finns gatubarn.


–Det unika med Brasilien är den absoluta närheten mellan rikedom och fattigdom, säger Louise Johansson, fadderansvarig på Insamlingsstiftelsen Gatubarn, till Nyheter24.

Med utsikt över Copacabana ligger den beryktade favelan Babilnia. Här råder total misär. Främst är det drogerna som förstör människornas liv. Tusentals barn sover på gatan. Poliser och restaurangägare behandlar dem som kackerlackor.

I Brasilien förnekar staten att gatubarnen existerar.

–De säger att de följer FN:s barnkonvention, men så är ju såklart inte fallet. Det skulle inte gynna turismen, säger Lousie Johansson till Nyheter24.

Insamlingsstiftelsen Gatubarn är en ideell svensk, religiöst och politiskt obunden biståndsorganisation, bildad 1993. Syftet är att hjälpa barn bort från gatan och ge dem en utbildning.

Samtidigt har den brasilianska staten resurserna att själva hjälpa barnen. Men i stället sopar de problemen under mattan. Det finns därför ingen exakt beräkning av hur många gatubarn det finns i Brasilen. Siffrorna varierar från 40 000 till sju miljoner.

–Vi jobbar med en lokal brasiliansk organisation därför har vi ingen kontakt med staten över huvud taget. Däremot har vi haft problem med att få ner en svensk volontär. De vägrar ge ut visum.

Situationen i Babilnia är akut. De få skolor som finns är nerslitna. Det behövs mer skolmaterial.

–Men även mer näringsriktig mat till barnen. Vi har som övergripande mål att ge barnen en utbildning. Först och främst behöver de gå ut grundskolan. Det är också på dessa, yngre barnen som vi haft fokus på.

–Nu skulle vi också hjälpa fler, äldre barn. Gatubarnen måste få utbildning så de blir medvetna om sina rättigheter.

Nu har Insamlingsstiftelsen Gatubarn fått en ambassadör!

Artisten J-son, Julimar Santos, föddes som ett gatubarn 1985 i en fattig favela utanför Bahia, Brasilien. Hans mamma, Maria, var endast en tonåring när hon blev gravid med J-Son.

Följ J-Son och Sveriges artist- och kändiselit när de hjälper Insamlingsstiftelsen Gatubarn att uppmärksamma situationen för de brasilianska gatubarnen.

Här stödjer stjärnorna gatubarnen i Brasilien:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!