Så här ska EU bevaka allt du gör

"Dessa projekt kommer innebära en extrem invasion av ditt privatliv."


Indect och Adabts är EU:s nya verktyg för massövervakning på internet.

Indect-projektet, som utvecklats under fem år, har fått dryga 110 miljoner i skattekronor från EU-länderna.

Via speciellt utvecklade datorprogram kommer EU samla information från olika sociala nätverkssajter, som till exempel Facebook, olika diskussionsfora, fildelningstjänster, hemsidor. Till och med från din egen dator.

Det andra projektet - Adabts - går ut på att automatiskt upptäcka abnormt beteende och hot på offentliga platser. Projektet har fått cirka 40 miljoner kronor i stöd. Och är baserat i Sverige.

Systemet är speciellt utvecklat för kameraövervakning och kommer att kunna analysera människors rörelser, röster och beteende som bryter mot det vanliga mönstret i grupper.

Koordinatorn för projektet är doktor Jörgen Ahlberg, forskare och chef för institutionen för sensorinformatik på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

–Människor brukar inte vanligtvis börja slåss med varandra på en gång. De börjar med att munhuggas eller kanske en lättare knuff. Det här systemet gör det då möjligt för de som övervakar kamerorna att se om något är på gång.

Men Stephen Booth, analytiker på tankesmedjan Open Europe, kallar projekten för de första stegen mot det orwellska samhället.

–Det här är verkligen hemska saker. Dessa projekt kommer innebära en extrem invasion av ditt privatliv och EU-medborgare måste fråga sig själva om EU ska spendera deras skattekronor på liknande projekt, säger Stephen Booth till The Telegraph.

För EU är målet kristallklart:

Att automatiskt kunna upptäcka varningssignaler om hot och våld.

För Henrik Alexandersson, liberal bloggare, piratpartist och ordförande för Frihetsfronten, är det bara en kuliss som täcker det verkliga syftet:

"Polis, underrättelsetjänster och myndigheter kommer att få örnkoll på all opposition, alla tänkbara protester, alla politiska initiativ och all annan form av medborgerlig uppkäftighet.

Man kommer att kunna förekomma alla former av kritisk granskning, mediala avslöjanden och politisk aktivism. (Och på Skatteverket måste de hoppa jämfota av glädje.)", bloggar Alexandersson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!