Den iranske ledaren - jude

Den antisemitiske Mahmoud Ahmadinejad har själv judisk bakgrund.


IRAN. Den iranske presidenten, Mahmoud Ahmadinejad, har gjort många antisemitiska uttalanden genom åren. Bland annat har han förnekat Förintelsen.

Men nu hävdar den brittiska tidningen The Daily Telegraph att Ahmadinejad själv har judiskt ursprung.

I artikeln visar man ett foto som togs på förintelseförnekaren Ahmadinejad under den iranska valrörelsen i mars 2008. På bilden håller presidenten upp sin identitetshandling och där framgår att hans familj tidigare bar det iransk-judiska namnet Sabourjian.

Enligt tidningen kan man, utifrån bilden, fastställa att familjen tog namnet Ahmadinejad när man konverterade till islam, vilket var efter sonen Mahmouds födelse. Namnet Sabourjian ska finnas på en lista över namn som har reserverats åt iranska judar.

– Det här förklarar mycket om Ahmadinejads beteende. Alla familjer som konverterar till en annan religion skaffar sig en ny identitet genom att fördöma den gamla, säger Ali Nourizadeh, som arbetar vid centret för arabiska och iranska studier i London, till The Daily Telegraph.

Bortsett från Israel är Iran det land i Mellanöstern som har den största judiska befolkningen. För trettio år sedan - vid tiden för den islamiska revolutionen - bestod Irans judiska diaspora av närmare 100 000 personer. Men efter ayatolla Khomeinis tillträde utsattes judarna för hårda trakasserier och i dag rör det sig om en population på blott dryga 20 000 individer.

Här träffar Mahmoud Ahmadinejad antisionistiska judar:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!