Söndag 24 Okt
Stockholm

Obamas närmaste vill ha värnplikt

Rahm Emanuel, Obamas nye stabschef, vill låta ungdomar tvångsarbeta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Som första svenska tidning kunde Nyheter24 i går avslöja att den nyvalde presidenten Barack Obamas nyutsedde stabschef har krigat för Israel.

Att Obama - som gick till val på amerikansk försoning med omvärlden - till sin närmaste man utsett en proisraelisk hök har utlöst ilskna reaktioner i arabvärlden.

Nu visar det sig att den nye stabschefen, Rahm Emanuel, är en hök inte bara i Mellanösternpolitiken.

Rahm Emanuel gjorde frivilligt sin värnplikt i Israel - mitt under brinnande Irakkrig. Men nu vill han tvinga alla amerikanska ungdomar att göra värnplikt på hemmafronten.

– Det är tid för en riktig "Patriot Act" som tar fram patrioten i varenda en av oss, säger Rahm Emanuel.

Visserligen kräver han inte att alla amerikaner ska göra militär värnplikt. Men väl civil. Enligt Emanuels förslag ska alla amerikaner mellan 18 och 25 år tvingas tjänstgöra i statens regi. Tanken lanserar han i boken "The Plan: Big Ideas for America".

– Så här skulle det funka. Unga människor kommer få veta att i åldern 18-25 kommer staten att skriva in dem för tre månaders civil tjänstgöring. De kommer få tre månaders grundläggande civil försvarsträning och får lära sig att vad de ska göra i fall av ett biokemiskt, nukleärt eller annat konventionellt angrepp. De här unga människorna ska finnas tillgängliga för att se till samhällets mest angelägna behov, säger Rahm Emanuel.

I USA, som inte haft värnplikt sedan Vietnamkriget, är förslaget mycket kontroversiellt. Och när liknande tankegångar lanserats från republikanskt håll har de bemötts med häftig kritik från demokraterna.

Bloggaren deathby1000papercuts påpekar, lite syrligt, inkonsekvenserna i demokraternas retorik:

– Hur ironiskt är det inte att efter att demokraterna psykotiskt predikat rädsla under 2004 års debatt om värnplikten utser Barack Obama en stabschef som stöder en plan att skicka 18-25-åringar in i tvångstjänstgöring?

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela