Lördag 23 Okt
Stockholm

Europa mindes Kristallnatten

Offren för Kristallnatten hedrades runt om i Europa på söndagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Offren för Kristallnatten hedrades runt om i Europa på söndagen, 70 år efter det att nazisternas judeförföljelse kulminerade före Förintelsen.

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 lät nazisterna i en riksomfattande pogrom bränna ner 267 synagogor. Över 7 500 judiskt ägda affärer vandaliserades och SA-män mördade omkring 90 judar, i det som blev en startpunkt för Förintelsen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och judiska ledare samlades i Tysklands största synagoga på Rykestrasse i Berlin.

–Det är vårt ansvar att hålla minnena vid liv, sade Charlotte Knobloch, Judiska centralrådets ordförande, till de 1 200 personerna i församlingen.

Arbeta mot Högerextremism

Knobloch bevittnade som sexåring Kristallnatten i München. Hon sa att hon hoppas att en påminnelse om grymheterna som utspelade sig då ska ge nytt liv åt Tysklands engagemang för tolerans och mot högerextrema krafter.

I Tyskland invigdes två nya synagogor i samband med årsdagen.

– Det är långt ifrån självklart att nya synagogor öppnas i Tyskland. Därför är jag än mer tacksam för att det sker, sade Merkel vid ceremonin i Rykestrasse-synagogan, som var en av de få judiska institutioner som överlevde Kristallnatten.

Synagogan skonades eftersom den låg insprängd mellan "ariska" bostadskvarter som riskerade att fatta eld.

Minnesstunder hölls på flera ställen i Europa, däribland Sverige, Österrike och i Israel.

TT / Peder Broberg

Se reportage om Kristallnatten 1938:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela