Lördag 16 Okt
Stockholm

70 år sedan Kristallnatten i helgen

Nyheter24 högtidlighåller minnet av den förödande Kristallnatten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kristallnatten var den hemska natten mellan 9 november och 10 november 1938 då nazistiska miliser härjade i Tyskland. Målet var att straffa landets judar. Under den horribla natten förekom både attacker mot människor och massiv materiell förstörelse. 297 synagogor brändes ner och 7500 butiker vandaliserades. Men värst gick det för det hundratal judar som miste livet och de 30 000 som skickades till koncentrationsläger.

Den välplanerade attacken var en hämndatktion mot hela den judiska minoriteteten. Den motiverades med att den 17-åriga Herschel Grynszpan, tysk jude, skjutit ihjäl den tyske legationssekreteraren i Paris, Ernst vom Rath den 7 oktober.

Aktionen fick namnet rikskristallnatten där det positiva ordet kristall skulle tona ner den enorma vandalismen. Teorier säger att det var Adolf Hitler som ville ta i med ordhanskarna efter mordet å vom Rath. Hans närmsta män Goebbels och Göring fick order att planera attacken. Det här var upptrappningen mot det mest välorganiserade folkmordet i världshistorien.

I Stockholms Synagoga hålls en högtidsstund. Vittnen från natten kommer berätta om sina upplevelser.

I år är det 70 år sedan världen såg på när judarna förföljdes och deras tillvaro bokstavligen sattes i brand.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela