Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Borg om Förintelsen och Gaza

Nyheter | 27/01/2009 17:46

Finansminister Anders Borg hedrade Förintelsens offer på torget med de tusen lyktorna.

På tisdagen den 27 januari samlades människor över hela Sverige för att hedra Förintelsens offer. Men i Luleå, där man varje år brukar högtidlighålla Förintelsedagen i ett samarbete mellan kommunens invandrarservice, kyrkan och Röda Korset, beslutades det först att ställa in det årliga fackeltåget på grund av Gazakriget.

Nyheter24 begav sig till Raoul Wallenbergs torg i Stockholm där Forum för levande historia arrangerade en manifestation på minnesdagen. Här stötte vi på Finansminister Anders Borg som, tillsammans med Fader Patrick Desbois, hederstalade inför en stor skara överlevande.

Vad tycker du om att kommunen och kyrkan i Luleå från början beslutade sig för att ställa in fackeltåget?

–Men så är inte fallet längre. Jag tycker att det är bra att de ändrat sig och beslutade sig för att hålla fackeltåget. Det är ytterst viktigt att separera det som pågår i Gaza med Förintelesdagen, berättar Finansministern för Nyheter24.

–Förintelsen är en tragedi i Europas moderna historia utan dess like. Därför behöver vi bli påminda om bräckligheten även i ett modernt system, uppger Anders Borg precis innan han lämnar cermonin på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Skrivet av: