Palestinsk familj vräkt i Jerusalem

Israelisk polis vräkte en palestinsk familj ur deras hem i östra Jerusalemi dag.


(TT)Israelisk polis vräkte en palestinsk familj ur deras hem i östra Jerusalem i gryningen på söndagen. Det skedde efter en lång rättstvist med judiska bosättare och bara två dagar före kommunalvalet.

Beväpnade poliser omringade under och efter tillslaget familjen al-Kurds hus i bostadsområdet Sheikh Jarrah i det huvudsakligen arabiska östra Jerusalem.

– De kom klockan 3.30 på morgonen. De bröt sig in i huset genom att slå in dörren och tvingade ut oss med våld, omänskligt, sade Fawzia al-Kurd.

Utländska diplomater, av vilka många bor i Sheikh Jarrah, har uttalat sitt stöd för familjen de senaste månaderna. Och när USA:s utrikesminister Condoleezza Rice nyligen besökte Israel protesterade hon mot planerna på att kasta ut familjen.

Utländska Palestina-aktivister har i veckor tältat utanför familjens hus. På söndagen tog polisen in sju av dem till förhör.

Upptrappning

– De vill fördriva palestinierna från Sheikh Jarrah. Det är en upptrappning inför kommunalvalet, sade Hatam Abd al-Kadir, som är medarbetare till den palestinske premiärministern Salam Fayyad.

Familjen al-Kurd har bott 52 år i området. Huset har blivit en symbol för det palestinska motståndet mot trycket från judiska bosättare som vill komma in i östra Jerusalem. Den 16 juli kom Högsta domstolen med ett utslag som gick i bosättarnas favör. Bosättarna ockuperade en flygel av huset och krävde att den palestinska familjen skulle vräkas. Till de palestinska invånarnas vrede hindrade polisen på söndagen alla utom rättrogna judar att komma in i området. Judarna tror att Shimon Hatzadik, en vördad präst som bodde i Jerusalem för 2 300 år sedan, ligger begravd där.

Annekterad

Den så kallade kvartetten - FN, USA, EU och Ryssland - uppmanade Israel att stoppa de judiska bosättningarna på ockuperad palestinsk mark. Kvartetten träffade den palestinske presidenten Mahmud Abbas och den israeliska utrikesministern Tzipi Livni i Egypten på söndagen.

Det skadar freden. . . Uppenbarligen försöker de högersinnade att förstöra alla utsikter för fred mellan oss, sade Rafiq al-Husseini, medarbetare till Abbas, på en presskonferens i Sheikh Jarrah.

Israel annekterade östra Jerusalem efter sexdagarskriget 1967 i strid med folkrätten och utropade staden till sin "eviga och odelbara huvudstad".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.