Söndag 25 Jul
Stockholm

Halvfabrikat i kosten gör människor deprimerade

Mer halvfabrikat på tallriken ökar risken för att drabbas av depression, visar ny brittisk studie.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STORBRITANNIEN. Människor som äter mer halvfabrikat löper större risk att drabbas av depression. De som äter mer grönsaker, frukt och fisk löper löper däremot mindre risk. Det visar nya rön från forskare vid University College London. Men svenska forskare varnar för att dra förhastade slutsatser av studien.

Claude Marcus, professor i pediatrik vid Karolinska institutet och som leder Rikscentrum för svår övervikt hos barn vid Karolinska Universitetssjukhuset, är inte förvånad över resultatet, men tycker att man ska tolka studien väldigt försiktigt.

– Man måste vara väldigt försiktig med att tolka detta som att en kost med mycket halvfabrikat är det som avgör om någon drabbas av depression eller ej. Vi vet i våra studier att människor som har ordning på sitt liv, som lagar sin mat, motionerar, och har en mer varierad kost är bakgrundsfaktorer till hur man mår. Sårbarhet är annars en avgörande faktor till hur människor gör sina matval, säger Claude Marcus till Nyheter24.

Det var första gången som brittiska forskare tittade på sambandet mellan depression och diet. Studien bygger på data som samlats in från 3 500 personer i medelåldern, enligt British Journal of Psychiatry.

Deltagarna delades in i två grupper. De som hade en diet som bestod av väldigt lite halvfabrikat och mycket frukt, grönsaker och fisk hamnade i första gruppen, medan den andra gruppen bestod av människor som hade en diet som i stort innehöll desserter, friterad mat, halvfabrikat och mejeriprodukter med mycket fett.

Efter att forskarna rensat bort faktorer som kön, ålder, utbildningsnivå, kondition, rökvanor och kroniska sjukdomar fann de ett stor skillnad mellan dieterna och risken för att drabbas av depression.

– Det är fortfarande så att man väljer att tvätta bort osäkerheten. Den finns kvar, och det är ofta så att utröttbarhet gör att människor hellre väljer halvfabrikat i stället för att laga maten själv, säger Claude Marcus till Nyheter24.

Människor med en diet av mycket halvfabrikat löpte 58 procent större risk att drabbas av depression än andra, visar studien. Personer som inte åt så mycket hel- eller halvfabrikat hade en 26-procentig mindre risk att drabbas av depression än personer som åt mer halvfabrikat.

– Det fanns en avhandling som visade att en Medelhavskost minskar risken för att drabbas av depression, men problemet är att om man bor i Storbritannien är sannolikheten för att människor har en Medelhavsdiet inte hög, säger Archana Singh-Manoux, som var huvudansvarig till studien, till <a target="_blank" href=""http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8334353.stm">BBC" News.

– Så vi ville titta lite närmare på kopplingen mellan diet och psykisk hälsa.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela