Zimbabwe: Kolerakrisen är EU:s fel

Robert Mugabe Storbritannien för att planera en invasion av landet.


De statliga medierna i Zimbabwe skyller koleraepidemin i landet på EU:s sanktioner mot president Mugabe.

"Kolerautbrottet är ett tydligt exempel på sanktionernas effekt på oskyldiga människor", skriver tidningen The Sunday Mail i sin ledare på söndagen, dagen innan EU ska sammanträda för att besluta om vidare åtgärder mot regimen.

Det är folket och inte politikerna som drabbas, skriver tidningen.

"Alla offren är ett resultat av det frysta betalningsstödet, som berövar landet utländsk valuta som behövs för att köpa kemikalier för att rena vårt dricksvatten."

EU:s utrikesministrar ska mötas i Bryssel på måndag för att enas om ett förslag till skärpning av sanktionerna mot Zimbabwe, samtidigt som oron ökar för den försämrade humanitära situationen i landet och det politiska dödläget.

"Britterna kommer att invadera landet"

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown riktade på lördagen skarp kritik mot landets styre. Han kallade det för en "blodfläckad regim" som är skyldig till koleraepidemin. Och USA:s utrikesminister Condoleezza Rice sade i fredags att Mugabe borde ha avgått för längesedan.

På söndagen anklagade Mugabe, via sin talesman, den forna brittiska kolonisatören för att använda sig av kolerakrisen för att trumma ihop västligt stöd till en invasion av det sargade landet.

– Jag vet inte vad den här galne premiärministern talar om. Han ber om en invasion av Zimbabwe, men det kommer inte att gå, sade Mugabes talesman George Charamba, också i söndagens The Sunday Mail, enligt Reuters.

Sjukvårdssystemet är i spillror och oförmöget att ta hand om alla koleraoffren. Hittills har över 575 människor dött.

Video: Situationen i Zimbabwe

Video: Koleraepedemin i Zimbabwe

Video: Varför koleraepedemin hotar Mugabes regering

TT / Peder Broberg

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Invånare i Kapstadenförorten Grassy Park fick en rejäl överraskning i helgen. Nedför gatan strosade en flodhäst.

Rejält lyft för rysk oljeexport i april

Oljeexporten från Ryssland – en viktig intäktskälla för att finansiera Vladimir Putins invasionskrig mot Ukraina – rusade i höjden förra veckan. Man får gå tillbaka ett år i tiden för att hitta större veckoflöden av olja från de ryska hamnarna.

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Den explosiva situationen i Mellanöstern är en av de viktigaste frågorna när EU-ledarna möts för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel. En eskalering skulle snabbt kunna bli okontrollerbar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

Unga britter kan få rökförbud hela livet

Storbritannien vill införa en lag som ska förhindra att unga människor börjar röka. Lagförslaget innebär att alla som fyller 15 år i år inte kommer att få köpa tobaksprodukter – någonsin.