Serien V anklagas för Obamakritik

- 16/11/2009, 10:24 -

Nyinspelningen av den klassiska alienserien V lånar Barack Obamas retorik.

WASHINGTON D.C. På 80-talet satt hela världen som klistrad framför rymdvarelsernas kamp mot mänskligheten i den klassiska serien V. Nu har en hyfsat sågad nyinspelning av serien nått teverutan i USA. Den senaste kritiken tar fasta på att V är Obamakritisk.

I originalversionen från 1983 bär rymdvarelserna röda uniformer och uppträder med fascistisk estetik. I nya V bär de snygga kostymer och talar om "hopp", allmän sjukförsäkring och "behovet av förändring".

En rad bloggare och tevekritiker har konstaterat det uppenbara. När alienkolonins ledare Anna, spelad av Morena Baccarin, i ett teveframträdande i New York lovar amerikanerna en sjukförsäkring, som gäller lika för alla, kan det inte råda någon tvekan om att hon anspelar på en viss mörkhyad "alien" i Vita huset.

Chicago Tribunes tevekritiker menar att V är ”en syrlig kommentar till Obamamanin som kommer att driva presidentens anhängare till vansinne och glädja hans motståndare”.

Skådespelerskan som gestaltar vår tids Diana slår lite försiktigt ifrån sig:

– Jag tycker inte att vi säger att Anna är president Obama. Men hon är sitt folks ledare och hon kommer till jorden och erbjuder sjukvård åt alla. Och erbjuder medicin som botar sjukdomar och sådana saker som liksom rensar ut luften och inger människor hopp. Och det finns definitivt paralleller och vår avsikt är att skapa en show som människor kan relatera till. Och jag tror att folk tänkt på de här sakerna innan Obama också. Att hitta hoppet igen, och sjukvård, och en ledare, och någon som kan rädda oss från den grav vi grävt ner oss själva i, säger Morena Baccarin till IO9.

Den konservativa nyhetskanalen Fox News mest framträdande ankare däremot hyllar serien V från en helt annan utgångspunkt. Fox-profilerna Sean Hannity, Bill O'Reilly och Glenn Beck gillar V för att den driver med Obamamanin och "Obamacare" - presidentens sjukvårdspolitik.

– Vet ni, det här är nog en teveserie som jag faktiskt kan ställa mig bakom, sa den ultrakonservative tevemannen Sean Hannity i sitt eget program i Fox News.

Tevekanalens mest kända profil - Bill O'Reilly - är också entusiastisk :

– Det är ganska uppenbart att det här är en teveserie jag måste se.

Men det finns fortfarande en risk för att Foxmännen blir besvikna. Kännare av originalserien V spekulerar i att alienledaren Anna kanske inte alls blåser skallen av människorna med sitt fagra tal om sjukförsäkring och "change".

Kanske är hon uppriktig med sitt fagra tal om att "omfamna förändring" och kanske visar det sig att det i själva verket är en högervriden fraktion inom rymdvarelsekolonin som så småningom manövrerar ut henne och inleder en mer fientlig strategi mot jordens urinvånare.

Det finns all anledning också för Obamaadministrationen att sitta som klistrade framför rutan när ABC visar nästa avsnitt.

Trailer för ABC:s remake på serien V:

Skrivet av: