"Brittiska politiker i Israellobbyns famn"

En ny dokumentär hävdar att brittiska toppolitiker sitter i sionistlobbyns famn.


LONDON. En brittisk Channel 4-dokumentär påstår att en kommande konservativ Toryregering i Storbritannien skulle bli föremål för den proisraeliska lobbyns kampanjer.

Channel 4:s program som sändes på måndagen berättade att minst hälften av de konservativa skuggministrarna är medlemmar i föreningen Conservative Friends of Israel (CFI) - en av många proisraeliska lobbyorganisationer.

Programmet - Storbritanniens Israellobby från insidan - säger att dessa organisationer tillsammans utgör "en av de största och mest inflytelserika politiska lobbyrörelserna i Storbritannien", men att "lite är känt om dessa grupper och de personer som samarbetar med dem".

Medlemmar av CFI och deras affärsrörelser ska ha donerat mer än 16,8 miljoner till det konservativa Torypartiet under de senaste åtta åren.

De påstådda donationerna omfattar bland annat hundratusentals kronor till den tidigare partiledaren William Hague - sedan han blev skuggutrikesminister år 2005.

Dokumentären hävdar vidare att Lord Kalm - medlem i CFI och en stor konservativ donator - hotade att strypa pengaflödet till Hague efter att han sagt att Israel använde oproportionerligt mycket våld under kriget i Libanon 2006.

David Cameron, Torypartiets ledare, ska då ha lovat att inte upprepa blundern.

Stuart Polak, CFI:s direktör, slår dock tillbaka mot uppgifterna i The Guardian.

– CFI har bara donerat 30 000 pund (356 970 kronor) sedan 2005. Samtliga dessa donationer har förmedlats under öppenhet och har registrerats offentligt, säger han.

– Till dessa 30 000 kan man utan tvekan räkna med att några av våra medlemmar också har valt att separat skänka pengar till partiet i egenskap av individer.

Dokumentären hävdar också att Poju Zabludowicz, en finsk miljardär och ordförande i Bicom (Brittisk-israeliska centret för kommunikation och forskning) donerat 25 000 dollar och 84 000 dollar till partiledaren David Cameron respektive konservativa partiet som helhet.

Zabludowicz har affärsintressen i ett köpcentrum i Ma'aleh Adumim - en israelisk bosättning på den ockuperade Västbanken som fördöms av internationell rätt.

Zabludowicz säger till Jerusalem Post att dokumentären tycks ha en "förutbestämd agenda".

– Det finns de som säger att produktionsteamet känt sig manade att "balansera ut" två tidigare visade dokumentärer som exponerar den radikala islamismen i Storbritannien, säger Zabludowicz till Jerusalem Post.

Se programmet här.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.