Fredag 30 Jul
Stockholm

Mohamed Omar bildar antisionistiskt parti

Islamisten utesluter inte att nazister blir en del av rörelsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den kontroversielle islamisten och debattören Mohamed Omar kommer inom kort att bilda ett parti med en bas bestående av högerextremister, radikala muslimer och personer från den radikala vänstern med antisemitism som gemensam nämnare.

– Alla kommer att vara välkomna som en del av våra paroller men ingen kommer att kunna påverka oss i någon riktning. Vi kommer inte att fokusera på islamiska frågor utan endast på antisionismen för att kunna nå ut till så många som möjligt, säger Mohamed Omar till Sveriges Radio Ekot.

Omar har inspirerats av liknande rörelser i övriga delar av Europa, och partiet ska förena så kallade antisionister i Sverige. Även nazister är välkomna.

Idéhistorikern Henrik Bachner, som har studerat antisemitismen i Sverige, varnar för att det finns en större grogrund för de extrema budskap som Omar och hans krets framför.

– Faran med vad Mohamed Omar och kretsen kring honom med den propaganda de för fram är att det kan i dag finnas en större beredskap inom vissa opinioner att ansluta sig till detta. Vi ser i Europa, framförallt med den starka antisemitism som sprids i arabvärlden, att det också finns opinioner I mellanöstern som hyser den här typen av uppfattningar. Det är begränsade opinioner men de är inte försumbara, säger Bachner till <a target="_blank" href=""http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3207331">Sveriges" Radio Ekot.

Omar arrangerar sedan tidigare föreläsningar med personer som bland annat förnekar Förintelsen, exempelvis Ahmed Rami, som är dömd för hets mot folkgrupp. På Omars sajt förekommer också antisemitiska budskap om att Förintelsen är en bluff och att judar är psykiskt sjuka.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela