Tisdag 30 Nov
Stockholm

Israelhatiska sms pressar företag

"Obs! Lidl & Aldi har på sin hemsida meddelat att två dagars dagskassa kommer att skickas till israelisk militärmakt. Skicka vidare."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sms-terrorn fortsätter. Nyheter24 har tidigare skrivit om McDonalds-sms:en som genererade en hetsig diskussion i bloggsfären. Nu har sms:en expanderat till att också smutskasta livsmedelskedjor.

Lidl i Tyskland har valt att gå ut med en dementi på sin sajt.

–Om ryktet eskalerar i Sverige tvingas även vi gå ut med en dementi. Det är trist, säger Lidls svenska vd Mattias Kivikoski till Sydsvenskan.

Willys i Sverige har däremot känt sig manade att gå ut med ett pressmeddelande.

"Willys har fått kännedom om att det sprids falska uppgifter om att Willys har för avsikt att skänka pengar till Israel för att stödja dem i konflikten i Gaza. Dessa uppgifter är direkt felaktiga", står det i pressmeddelandet.

–Vi har absolut inget intresse i den här eller andra politiska frågor. Vi vill verkligen tala om att det här är falska uppgifter, säger Camilla Fogelström, Willys kommunikationschef, till Dagens Media.

Samtidigt i Libanon. Hundratals antiisraeliska demonstranter stormade Starbucks i Beirut, skanderande "Libanons och Palestinas barn varnar för att Starbucks drycker leder till köp av dödliga vapen." Demonstranterna tejpade davidsstjärnan över Starbucks gröna skylt och fick till slut den amerikanska kaffejätten att stänga ner.

Starbucks har drabbats särskilt hårt. I sms som sprids runtom i världen riktas specifika hot mot Starbucks vd och grundare Howard Schultz - som inte äger Starbucks. Shultz beskrivs som en av "stöttepelarna i den amerikanska judiska lobbyn."

Historikern Lars M Andersson, verksam vid Uppsala universitet och expert på antisemitism, anser att antisemitismen har ökat i Sverige sedan den elfte september 2001.

–Vi har en sorts antisemitism utan antisemiter. De som torgför de här föreställningarna uppfattar sig inte som hemmahörande i den antisemitiska traditionen, tvärtom blir de oerhört arga om man skulle hävda det, säger Lars M Andersson till Sydsvenskan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela