Måndag 20 Sep
Stockholm

Komapatients budskap ifrågasätts

"Denna grymma fars måste få ett slut".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BELGIEN. Rom Houben hamnade i koma i 23 år efter en bilolycka 1983. Det var i alla fall vad läkarna trodde. Nu har det visat sig att han var vid medvetande – hela tiden.

Houben, som har blivit 46 år, hävdar att han försökte skrika, men att inga ljud kom.

Nyheten har skapat stora rubriker runt om i världen, men nu ifrågasätts 46-åringens budskap av James Randi, en amerikansk illusionist som specialiserat sig på att kritisera pseudovetenskap.

Det är framförallt hur han kunnat förmedla sig med omvärlden genom "underlättad kommunikation" som Randi är skeptisk till.

I ett klipp där Houben själv uppges skriva, ses en assistent föra hans hand över tangenter på en pekskärm så att orden förmedlas på en dator. Assistentens insats i detta fall är diskutabel, menar Randi.

"Jag kan inte förstå hur någon, professionell medicinsk person eller lekman, kan fortsätta tro att denna fars kallad 'underlättad kommunikation' representerar något annat än fantasi ... Detta är ytterligare ett tydligt exempel på bottenlös, skicklig, medveten okunnighet utförd av medicinsk personal", skriver Randi på sin hemsida.

Han skriver vidare att Houben själv inte kan uppfatta vad som egentligen händer och hävdar att "denna grymma fars måste få ett slut".

En fars eller ett mirakel?

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela