Tisdag 30 Nov
Stockholm

Pia Kjærsgaard jublar över minaretförbud

Schweiz har med ett folkomröstningsbeslut förbjudit minareter. Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard vill se samma utveckling i Danmark.   

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Folket i Schweiz har sagt sitt. De vill inte ha några minareter på moskéerna. Minareterna är torn för böneutrop och fyller samma funktion som kyrklockornas torn.

Främlingsfientliga Dansk Folkepartis partiledare Pia Kjærsgaard lyckönskar schweizarna efter beslutet i söndagens folkomröstning.

- Dansk Folkeparti ska föreslå Folketinget att vi får en folkomröstning i frågan här hemma också, säger Pia Kjærsgaard till Politiken.

Så många som 57,5 procent av schweizarna röstade för ett minaretförbud. Upphovsman var högerpopulistiska Schweiziska Folkpartiet (SVP) som är landets största parti.

Med 100 000 underskrifter fick de tillstånd en folkomröstning i Schweiz - ett land som hyllar direktdemokratin med väldigt många folkomröstningar. Det räcker med att samla in 50 000 schweizares namnteckningar för att få en omröstning till stånd.

Regeringen och parlamentet är motståndare till förslaget - som de menar sätter grundlagen och dess religionsfrihet ur spel.

I Danmark har ännu ingen moské minareter, men det finns planer på att bygga två moskéer med minareter i Köpenhamn och i Roskilde.

I Sverige finns en minaret på stora moskén vid Björns trädgård i Stockholm, men den möttes av starka protester från de boende när den uppfördes. Böneutrop är inte tillåtet i svenska moskéer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela