Nu varnar man för att Schweiz ekonomi kan påverkas negativt av minaretförbudet.
1 av 4
Nu varnar man för att Schweiz ekonomi kan påverkas negativt av minaretförbudet. - Foto: Scanpix
Schweiziska högerextrema mobiliserade mot minaretbygget.
2 av 4
Schweiziska högerextrema mobiliserade mot minaretbygget. - Foto: Scanpix
Den första minaretstriden stod i staden Wangen där turkiska högerextrema föreningar ville bygga en minaret.
3 av 4
Den första minaretstriden stod i staden Wangen där turkiska högerextrema föreningar ville bygga en minaret. - Foto: Scanpix
Affischen förbjöds efter protester från muslimer och antirasister.
4 av 4
Affischen förbjöds efter protester från muslimer och antirasister. - Foto: Scanpix

Schweiziska kvinnor vill ha minaretförbud

Schweiz kan på söndagen bli först i Europa med att förbjuda moskéernas bönetorn. Hård kampanj in i det sista.


Under söndagen ska 4,9 miljoner röstberättigade schweizare rösta om ett förbud för minareter i det konservativa alplandet. Minareten är ett torn för böneutrop i anslutning till moskéer - men i den schweiziska debatten har de blivit mycket mer än så.

En högerextrem kampanj för att tränga tillbaka det extremisterna uppfattar som en muslimsk invasion har blivit en fråga för hela folket vid valurnorna.

I Schweiz folkomröstar man om i det närmaste allt. Det krävs bara att 50 000 schweizare begär att en fråga ska avgöras med folkomröstning för att en sådan - enligt grundlagen - måste verkställas.

Den här gången ska väljarna inte bara klubba minaretfrågan, utan också ett förslag om förbud för vapenexport och beskattningen av flygbränsle.

Minaretfrågan är förstås mest laddad - Schweiz kan bli det första landet i Europa som förbjuder minareter. Och de som inte vill ha ett förbud varnar för att det skulle kunna påverka Schweiz anseende i den muslimska världen - och därmed skjuta stora affärer i sank.

Plånboksargumentet är deras sista hopp för att få de historiskt affärsmedvetna schweizarna att hejda de allt mer internsiva utbrott av främlingsfientlighet som präglat landet de senaste 10-15 åren.

Och minaretomröstningen har redan väckt uppmärksamhet långt utanför landets gränser. Inte bara i den muslimska världen.

"Glöm bilden av lugna alplandskap och koklockor. Det mest uppseendeväckande uttrycket i denna valkampanj var en affisch med en bild på en kvinna i burka som står bredvid minareter, som skjuter ut ur den schweiziska flaggan", skriver brittiska Times.

En bild laddad med patriotisk paranoia. Som till slut också förbjöds med hänvisning till rasistiska undertoner.

Men ändå har de högerextrema fått draghjälp från oväntat håll. Radikala feminister hävdar att minarettornen är "manliga maktsymboler" och påminner om islams förtryck av kvinnor.

Och enligt opinionsundersökningarna blir det sannolikt fler kvinnor än män som röstar för minaretförbudet. Oroade av att islam utgör ett hot mot deras rättigheter.

I ett land där de sista kvinnorna fick rösträtt så sent som 1971.










 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!