Fredag 3 Dec
Stockholm

Libertarianen Ron Paul blir mainstream

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Bland de republikanska kandidaterna var Ron Paul presidentvalets joker 2008. Men nu tycks den evige outsidern och hopplöse excentrikern ha hittat in till mittfåran i amerikansk politik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

WASHINGTON D.C. Är den libertarianske "rockstjärnan" och Texasrepublikanen Ron Paul på väg att bli en del av mainstreamfåran i amerikansk politik?

Det frågar sig politiska nyhetssajten Politico med anledning av att han fått uppslutning av folk från samtliga politiska läger på sistone.

Såväl South Carolinas konservative republikanske senator Jim DeMint som mittendemokraten Collin Peterson från Minnesota och liberala Barbara Boxer från Kalifornien stöder Ron Pauls korståg för att granska den federala statens makt - audit-the-Fed.

Han får stöd av USA:s vänster för att utreda kostnaderna för kriget i Afghanistan. Senatorkandidater som demokraten Paul Hodes från liberala New Hampshire låter som ett eko av Dr No's rabiata utfall mot centralbanken Federal Reserves ekonomiska lättsinne.

Det tyder - menar Politico - på att president Barack Obama lär få allt svårare att finna stöd för sin ekonomiska politik också hos sina traditionella allierade inom demokraterna.

De ligger nämligen redan ofta i säng med en av kongressens mer excentriska ledamöter. Så stor är behovet av att hitta nya ekonomiska modeller i skuggan av USA:s uppenbart plågsamma finanskris.

- Det här har fått människor från hela det politiska spektrat, från progressiva till liberaler och libertarier och konservativa att samla sig. Det är, för mig, det riktigt betydelsefulla, säger Ron Paul, som drivit sin kampanj audit-the-Fed sedan tidigt 1980-tal.

Efter ett oändligt antal försök har Pauls åtgärder, som han föreslagit kongressen, fått stöd av 313 ledamöter i representanthuset. Dessutom vann Pauls åtgärdspaket en omröstning i ett viktigt utskott och ett liknande åtgärdsbatteri har samlat stöd från båda partierna också i senaten.

Och Ron Pauls ekonomiska politik - som så länge avfärdats av det politiska etablissemanget - tycks plötsligt nå ut på bred front. Inte bara audit-the-Fed-paketet - utan också i den vidare debaten om finansiella reformer och kring den ökande oron för krigets kostnader i Afghanistan.

Förvisso är Ron Paul fortfarande en udda fågel i USA:s politiska landskap - med förslag som att avskaffa inkomstskatten helt eller säga upp USA:s medlemskap i FN.

Men allt fler lagstiftare - och ännu viktare, de väljare som de representerar - är numera av uppfattningen att härdsmältan i den finansiella sektorn och de dramatiska räddningsplaner som regeringen sjösatt visserligen har hjälpt upp Wall Street på fötterna. Men lämnat vanligt folk i rännstenen.

- När det gäller reglering för den finansiella sektorn sympatiserar de flesta amerikaner med Ron Pauls raseri, säger Dave Wasserman, analytiker vid Cookinstitutet, till Politico.

Till exempel demokraten Alan Grayson, som sitter i representanthuset tillsammans med Ron Paul och som vanligtvis är hans svurna fiende i till exempel sjukvårdsfrågor, men som röstade med Paul och hans förslag om att granska centralbanken Fed.

- Än så länge har Federal Reserve vägrat att besvara frågor om särskilda lån till och avtal med Wall Street-banker. Jag stöder en revision av Federal Reserve för att ge svar till hårt arbetande familjer och för att beskydda New Hampshires skattebetalares pengar, säger Paul Hodes, en demokratisk senatorskandidat från New Hampshire.

Kommentera
Kopiera länk
Dela