Obama och McCain möts igen

Obama och McCain träffas i Chicago för att diskutera framtida samarbete. (TT)


USA:s nyvalde president Barack Obama och hans forna rival John McCain ska träffas på måndag i Chicago.

På dagordningen står ett samtal om hur de två ska samarbeta framöver.

Måndagens möte blir det första mellan de två sedan förra veckans presidentval.

"Det är väl känt att de delar en viktig tro på att amerikaner vill ha och förtjänar en mer effektiv och duglig regering och de kommer att diskutera sätt att arbeta tillsammans för att förverkliga det," hette det i ett uttalande från Obamas övergångsteams taleskvinna Stephanie Cutter enligt amerikanska medier.

I vilken form de två eventuellt skulle kunna jobba tillsammans framgick dock inte.

Obamas blivande stabschef Rahm Emanuel och McCains vän, den republikanske South Carolinasenatorn Lindsey Graham, ska vara med vid mötet. De båda männen har setts förut - de representerade varsin sida när detaljerna kring höstens valdebatter förhandlades fram - och de uppges ha höga tankar om varandra.

Sannolikt är det bra för båda sidor att visa att stridsyxan är begraven. Obama visar att han har för avsikt att hålla sitt vallöfte om att jobba över partigränserna. McCain visar att han fortsätter att vara en spelare att räkna med i Washington och börjar tvätta bort bilden av sig själv som en slagen man.

Att Obama träffar McCain, och samtidigt uppges överväga sin forna demokratiska rival Hillary Clinton som utrikesminister, kan också vara en del av en större strategi. Internetttidningen Politico skriver att Obama i en intervju tidigare i år nämnde historikern Doris Kearns Goodwins bok Team of Rivals som en av de viktigaste att ha på sängbordet om han blev president. Det är en biografi över Abraham Lincoln som berättar om hur Lincoln lyckades få sina motståndare och tidigare rivaler att ta plats i regeringen - något Obama beskrivit som en enastående studie i ledarskap.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.