Måndag 27 Jun
Stockholm

Obama och McCain möts igen

Obama och McCain träffas i Chicago för att diskutera framtida samarbete. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA:s nyvalde president Barack Obama och hans forna rival John McCain ska träffas på måndag i Chicago.

På dagordningen står ett samtal om hur de två ska samarbeta framöver.

Måndagens möte blir det första mellan de två sedan förra veckans presidentval.

"Det är väl känt att de delar en viktig tro på att amerikaner vill ha och förtjänar en mer effektiv och duglig regering och de kommer att diskutera sätt att arbeta tillsammans för att förverkliga det," hette det i ett uttalande från Obamas övergångsteams taleskvinna Stephanie Cutter enligt amerikanska medier.

I vilken form de två eventuellt skulle kunna jobba tillsammans framgick dock inte.

Obamas blivande stabschef Rahm Emanuel och McCains vän, den republikanske South Carolinasenatorn Lindsey Graham, ska vara med vid mötet. De båda männen har setts förut - de representerade varsin sida när detaljerna kring höstens valdebatter förhandlades fram - och de uppges ha höga tankar om varandra.

Sannolikt är det bra för båda sidor att visa att stridsyxan är begraven. Obama visar att han har för avsikt att hålla sitt vallöfte om att jobba över partigränserna. McCain visar att han fortsätter att vara en spelare att räkna med i Washington och börjar tvätta bort bilden av sig själv som en slagen man.

Att Obama träffar McCain, och samtidigt uppges överväga sin forna demokratiska rival Hillary Clinton som utrikesminister, kan också vara en del av en större strategi. Internetttidningen Politico skriver att Obama i en intervju tidigare i år nämnde historikern Doris Kearns Goodwins bok Team of Rivals som en av de viktigaste att ha på sängbordet om han blev president. Det är en biografi över Abraham Lincoln som berättar om hur Lincoln lyckades få sina motståndare och tidigare rivaler att ta plats i regeringen - något Obama beskrivit som en enastående studie i ledarskap.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.