- Foto: Maja Suslin/Scanpix

Kaffe kan minska risken för prostatacancer

Högkonsumenter av kaffe har 60 procent lägre risk att få aggressiva tumörer, visar en studie.


Det är på ansedda Harvard Medical School som forskare upptäckt att kaffe påverkar könshormon och hur kroppen bryter ner socker, två faktorer som kopplats till prostatacancer.

– Väldigt få livsstilsfaktorer har kunnat kopplas till risken att få prostatacancer, särskilt aggressiva varianter, så det är väldigt spännande om den här kopplingen går att styrka i fler studier, säger doktor Kathryn  Wilson som gjort studien till BBC.

Vilken av ingredienserna i kaffe som minskar cancerrisken vet forskarna inte, men att kaffe innehåller nyttiga mineraler och antioxidanter är känt sedan tidigare.

Forskarna har dokumenterat 50 000 mäns kaffekonsumtion var fjärde år från 1986 till 2006.

Trots studiens omfattning vill inte Helen  Rippon vid ideella prostatacancerföreningen (The Prostate Cancer Charity) rekommendera män att öka sin kaffekonsumtion.

– Vi skulle inte rekommendera att män skaffar sig kaffedrickarvanor bara baserat på den här studien, säger hon till BBC.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.