Turbulens bakom flygkrasch

Turbulens från ett annat flygplan dödade Mexikos inrikesminister, inte sabotage.


–Oj, vilken turbulens, ropade piloten Martin Oliva enligt utskriften av bandupptagningen från förarkabinen.

Piloterna insåg att de hade stora problem strax innan planet kraschade i Mexico City. Alla nio ombord och fem människor på marken dödades. Ett 40-tal människor skadades.

Amerikanska utredare har tidigare sagt att kraschen troligen var en olycka även om det först fanns misstankar om att någon av narkotikakartellerna kunde ha saboterat planet eller placerat en bomb i det.

Var aktiv mot narkotikahandeln

Inrikesministerns plan flög alldeles för nära en mycket större Boeing 767 på väg mot Mexico Citys flygplats och hamnade troligen i turbulensen efter det större planet, sade transport- och kommunikationsminister Luis Telles på fredagen när han släppte uppgifterna från bandupptagningen.

– Alvaro vad ska vi göra. Alvaro, skrek piloten till andrepiloten Alvaro Sanches.

– Ge mig det, ge mig det, sade andrepiloten och försökte få kontroll över planet. Hans sista ord var: Gud.

Kontrollen av det förkolnade flygplansvraket visade inga tecken på mekaniska fel, sabotage eller en bomb, enligt Tellez.

Ombord på planet fanns inrikesministern, Juan Camilo Mourino och andra regeringsanställda. En av dem vart säkerhetsrådgivaren José Luis Santiago Vasconcelos. Han har, liksom inrikesministern, spelat en nyckelroll i kampen mot narkotikaligorna.

TT / Peder Broberg

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.