Onsdag 27 Okt
Stockholm

FN-chef: Knarkpengar räddade bankerna undan kollaps

1 av 2
2 av 2

FN:s operativa chef i kriget mot knark hävdar att stora banker i ett flertal länder - när finanskrisen slog till som värst - räddats av narkotikakartellernas pengar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

WIEN. Knarkpengar räddade ett gäng banker från kollaps när den globala finanskrisen härjade som värst.

Det hävdar nu Antonio Maria Costa, chef för FN:s narkotika- och brottsbekämpning.

På söndagen gick FN-chefen Costa ut med en, milt sagt, kontroverisell och ovanlig beskyllning.

Det finns mycket som tyder på, menar Antonio Maria Costa, att vissa banker räddats med miljarder dollar som "har sitt ursprung i droghandeln och andra illegala aktiviteter".

Costa förklarar för den brittiska tidningen Observer att under andra hälften av år 2008 var bankernas stora problem att få lån.

- Systemet var praktiskt taget paralyserat eftersom bankerna var ovilliga att låna ut pengar sinsemellan, säger FN:s Antonio Maria Costa till Observer.

Knarkvinst rentvättad

Han säger sig ha sett bevis för att organiserad brottslighet svarade för det "enda likvida investeringskapital" som stod att tillgå för de banker som befann sig vid ruinens brant under förra året.

Costa menar att lejonparten av narkotikavinsten samma år - uppskattningsvis 352 miljarder dollar (cirka 2 427 miljarder kronor) - absorberats av det finansiella systemet.

Den i så fall förmodligen största penningtvätten i världshistorien.

FN:s chef för narkotika- och brottsbekämpning säger att han först uppmärksammades på att svarta blodspengar flutit in i det finansiella systemet för ungefär 18 månader sedan. Men Antonio Maria Costa vill inte namnge specifika banker eller länder som tagit emot knarkpengarna.

Unga konsumerar mer kokain

En talesman för de brittiska bankernas samarbetsorganisation slår ifrån sig Costas anklagelser :

- Vi har inte hört ett ord om något som skulle stödja den här teorin. Det fanns en uppenbar brist på likvida medel i systemet och till stor del fylldes det hålet av ingripanden från centralbanker, säger han till Observer.

Costas påståenden kommer i samband med att polis i Storbritannien intensifierar försöken att nå miljömedvetna kokainkonsumenter med budskapet att man förstör regnskogen om man snortar kokain.

Kampanjen varnar för att varje gram kokain som framställs skövlar fyra kvadratmeter regnskog.

Kokainkonsumtionen slår nya rekord bland ungdomar i Storbritannien och hela Europa. Den nya kokainruschen tros ha att göra med att priserna fallit stadigt sedan en tid tillbaka.

Kommentera
Kopiera länk
Dela