Europa knarkar allt tyngre

- 05/11/2009, 13:20 -

EU:s främsta vakthundar mot knarket varnar för att kriget mot kokain och heroin trampar vatten.

BRYSSEL. Europas försök att stävja handeln med och missbruket av tunga droger - företrädesvis kokain och heroin - har inte burit någon frukt under det senaste året. Det säger EMCDDA - centrum för bevakning av droger och drogmissbruk.

Men däremot sjunker användandet av cannabis. Särskilt bland de yngre.

Heroinbruket i Europa är "stabilt, men inte längre fallande", säger EMCDDA i en färsk rapport.

Blandmissbruk är ett växande problem, liksom nya syntetiska droger som marknadsförs på nätet. Och dessutom fortfarande är lagliga i många länder - däribland Sverige - eftersom lagstiftarna inte håller jämn takt med kemisterna i knarklabben.

– Mycket lite tyder på någon förbättring vad gäller kokain- och heroinanvändande i Europa. De två substanserna behåller sin placering i hjärtat av Europas drogproblem, säger EMCDDA:s chef Wolfgang Goetz, .

Institutet uppskattar att det finns 1,5 miljoner regelbundna opiatanvändare i EU och Norge. De flesta använder heroin.

– Det som är nytt är den omfattande bredden av substanser som det experimenteras med. Den aggressiva marknadsföringen av produkter som medvetet försetts med felaktig varumärkning, det ökande användandet av internet och hastigheten med vilken marknaden svarar mot åtgärder som syftar till att kontrollera den, säger Wolfgang Goetz till BBC.

Skrivet av: