Mbeki accepterar avgång

Sydafrikas president Thabo Mbeki går med att lämna sin post.(TT)


– Sydafrikas president Thabo Mbeki går med att lämna sin post, säger hans talesman Mukoni Ratshitanga. Regeringspartiet ANC uppmanade i dag Mbeki att lämna sitt ämbete i förtid.

Efter en lång och mycket svår diskussion har ANC beslutat att begära att presidenten träder tillbaka innan hans mandatperiod löper ut, sade Gwede Mantashe som också, enligt Reuters, uppges ha tillagt att Mbeki själv "välkomnade beskedet när han fick det".

ANC kommer nu att be ministrarna i Mbekis regering att sitta kvar under en övergångsperiod efter att Mbeki har lämnat sin post " för landets stabilitets skull", sade generalsekreteraren.

Mbeki har varit landets president sedan 1999 och efterträdde Sydafrikas förste demokratiskt valda president, den legendariske Nelson Mandela.

Bakgrunden är att Mbeki förra året förlorade posten som ANC-ledare till sin rival Jacob Zuma. Denne har nyligen krånglat sig ur en korruptionshärva som kunde ha inneburit slutet på hans politiska karriär och är nu i det närmaste given att överta presidentposten efter Mbeki. Mbeki har suttit två mandatperioder och kan enligt författningen inte ställa upp för en tredje.

Mäktiga krafter inom ANC har anklagat presidenten för att ytterst ligga bakom korruptionsanklagelserna mot Jacob Zuma, något som Mbeki kategoriskt förnekat.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.