Vem är Zuma?

Jacob Zuma kan bli Sydafrikas nye ledare.


Nu – när Thabo Mbeki avgår – står han näst i tur att bli Sydafrikas president.

Jacob Gedleyihlekisa Zuma föddes 1942 i Sydafrika.

Son till en polisman som dog när Jacob Zuma fortfarande var ett barn och en mor som såg sig nödgad att ta hushållsarbete i Durban, Sydafrika, tvingades han att sluta skolan redan i femman. Han är självlärd och har sedan tidigt 60-tal aktivt deltagit politiskt i – först kampen mot apartheid – och sen styret av det nya Sydafrika.

Han engagerade sig politiskt redan 1962 men blev arresterad året därpå på väg ut ur landet. Han avtjänade tio års fängelsestraff på Robben Island tillsammans med Nelson Mandela.

Efter sitt straff hjälpte han till att organisera den då underjordiska rörelsen ANC i sin hemprovins Natal. Det gjorde han 1973 och 1975.

Från 1975 levde han tolv år i exil. Först i Swaziland och en i Mozambique.

Han återvände till Sydafrika 1990 – när förbudet mot ANC hävdes – och tjänade i styrelsen för ANC i Natal. Han hjälpte också till att medla mellan ANC och rivaliserande partier för att motverka politiskt våld.

Han arbetade sig sedan uppåt genom ANC och blev vald till dess vicepresident 1997. År 1999 blev han Sydafrikas vicepresident – en post han höll till 2005 då president Thabo Mbeki avskedade honom. Skälet var att han åtalades för korruption i samband med en stor vapenaffär. Han fälldes dock inte – inte för att han inte var korrumperad utan mest för att åklagaren inte ansåg att det fanns bevisning som höll för att driva målet i domstol.

I december 2007 valdes han till ANC:s president och står på så sätt automatiskt näst i tur efter Mbeki att bli president i landet.

Jacob Zuma har också åtalats för våldtäkt mot en AIDS-sjuk kvinna som var en gammal väns dotter. Han gick ut efter affären och sa att han hade duschat efteråt för att minska smittrisken. Något som han fick utstå mycket spe för. Han friades dock även från detta åtal.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!